torstai 27. marraskuuta 2008

Kaali-lihapata





Ajattelin, että keräkaalista pitäisi tehdä jotain hauskaa, kun sitä on nyt paljon tarjolla. Kaappiin oli lisäksi ostettu karjalanpaistilihat ja lidlin lammasta, niin että kaikki vaan pataan ja vanha punkkupahvin jämä sekaan. Homma meni hyvin siihen asti, kunnes heräsin päiväunilta ja tajusin unohtaneeni padan uuniin yli neljäksi tunniksi....melkein viideksi... Lievä paniikki. Onneksi pata ei kuitenkaan ollut mennyt ihan pilalle, kuivanut se oli - mutta sekoitin sinne vettä 2dl kun otin uunista ja söimme sitä ihan hyvällä halulla, maku oli yllätykseksemme ihan hyvä. Todennäköisesti kuitenki paahteisempana se vuoka maistui kuin ilman ylipitkää haudutusta.... En ihan hyvästä mausta huolimatta silti suosittele jättämään tätä uuniin niin pitkäksi aikaa, kaali oli melkein sulanut padassa. Lyhyemmällä ajalla kaalin ehkä vielä tunnistaa kaaliksi ja makukin saattaa olla vivahteikkaampi... :)

Kypsennyksen aikana punaviini ja kaali yhdessä haisivat jotenkin omituiselle, että jäin miettimään olisiko pata ollut hyvää jos haudutus olisi ollut ns. normaali. Itse kokeilen tätä vielä syksyn saatossa uudelleen punaviinillä, mutta jätän meiramin pois. Liemeksi kelpaa myös pelkkä vesi (laita enemmän kasvislientä) tai vaikka tumma olut.

Ajatuksena oli saada kaalista jotain vähän täyteläisempää ja vahvemman makuista irti ja mielestäni se onnistui. Kaalin ruskistaminen pannulla ennen haudutusta on maun kannalta olennaista. Runsaasta valkosipulista huolimatta tämä ei silti ollut yhtään tulista, pitkä haudutuskin tietysti vähentää aina tulisuutta.



Mutta tässä reseptiä suurin piirtein muisteltuna. Paistoajanksi riittänee tosiaan n. 150 asteessa kolmisen tuntia :) Laittakaa kello soimaan jos päätätte "vaan hetkeksi oikaista tuohon sängyn päälle" paistoaikana ;)

1 pieni keräkaali (olisiko ollut kilon, vähän yli - tämän voi arvioida padan koon mukaan, iso pata paljon kaalia vaan sekaan)

Lihan suhteen käy mikä tahansa pataliha mitä löytyy - etuselkää tai lapaa + possua, esim. kassleria tai jotain riistapaloja + rasvaisempaa possua jos lihatiskistä löytyy. Lammas on tuossa kun sitä oli ja pidän sen mausta. Muistathan sulattaa pakastetut lihat hyvissä ajoin ja antaa muutenkin lihojen tulla huoneenlämpöön ennen pataan laittamista. 1-2h yleensä riittää sulalle lihalle, jäinen liha vaatii enemmän. Mitä paksumpi liha sitä kauemman se vaatii aikaa sulaakseen. Lampaille muistaakseni riitti, kun otin ne aamupäivällä pakkasesta ja iltapäivällä tein ruuan (joku 4h tms).
1 paketti karjalanpaistilihaa (olisiko 300-400g)
1 lidlin lammaskyljyspaketti

1 chilipalko
3-4 valkosipulin kynttä rouhittuna isoksi murskaksi
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1-2 omenaa pilkottuna
vajaa ½ purkkia marinoituja valkosipulin kynsiä (chilimarinadi, purkki oli pieni eli sinne mani varmaan joku 8 kynttä.. tai 10) ja marinointiöljyä voi käyttää kaalin paistamiseen
"kasa" silputtua yrttiä - itse laitoin salviaa, rosmariinia, timjamia ja taisi mennä vähän lehtipersiljaakin. yhteensä ehkä n. 1 dl
reilusti rouhittua mustapippuria ja kolmisen ripausta cayanne -pippuria.
(hieman meiramia kaaliin paistovaiheessa jos haluaa - tämä ei kyllä mitenkään pakollista)
1 kasvis- tai yrttiliemikuutio
2 rkl täysjyväsinappia
3-4 dl punaviiniä
vettä niin että reilu puolet tai 2/3 padasta on nesteen alla.
(inkiväärisiirappia tai hunajaa 1 rkl, karppaajat jättäisivät tämän pois)
suolaa



Pilko kaali ja sipuli ja porkkana ja paista seosta pienissä erissä pannulla niin, että kaali alkaa ruskettua ja saada kaunista väriä. Lisää halutessasi paiston aikana meiramia. Sekoita paistettuun kaalisilppuun sinappi ja murskattu liemikuutio kulhossa. Liemikuution voit myös liuottaa kuumaan veteen ja lisätä lopuksi pataan, mutten itse yleensä jaksa vaivautua liotteluun ja murskaan sen muiden aineitten joukkoon.

Lado vuokaan paistettua kaaliseosta, lihoja ja omenaa sekä silputtuja mausteita (pippuri, chili, valkosipuli ja yrtit)

kaada punaviivi ja vesi vuokaan ja laita uuniin paistumaan 150 asteeseen n. 3h.

Ensin söimme pataa sellaisenaan vihreän salaatin kanssa ja toisena päivänä tein yrittisiä lohkoperunoita ja tsazikia lisäksi. Nautimme tällöin myös uuden sadon viiniä beajoulais nouveauta ja lisäylläriksi tämä pata sopi ihan täydellisesti sen kanssa. Tämän vuoden noveau ei muuten ole hurjan banaanista, toisin kuin viime vuonna.

Ei kommentteja: