tiistai 18. marraskuuta 2008

Räntäsadevuoka


Mitä voi tehdä kun auto ei starttaa, ulkona sataa räntää ja olet jumissa kotona. Lounasaika iski päälle ja kaivoin jääkaapista sen, mitä sieltä löytyi – kasa perunoita, paketti pekonia, juustonkannikoita ja punasipulisilppua....


Perunoiden kanssa helposti jumittuu. Silloin harvoin kun niitä meidän perheessä laitetaan ne joko pyöritellään yrteissä ja valkosipulissa ja laitetaan uuniin, tehdään muusiksi tai hyvin harvoin kermaperunoiksi. Ajattelin että kokeilen jotain vähän toisenlaista, kun jämiä nyt oli. Tässä nyt arkiruokaa jämistä, eli kermaperunoita paranneltuna. Mukana tänään myös suppilovahveroita joita siskoni on minulle omakätisesti lahjaksi poiminut!


Vuuasta tuli ihan hyvää, joskin suolaa laitoin (jälleen) liian vähän. Tuohon olisi saanut laittaa melkein sen teelusikallisen pekonista huolimatta. Myös salviaa voi laittaa paljon, jos sen mausta tykkää - se kun sopii pekonin pariksi paremmin kun hyvin.



Räntäsadevuokaa

(eli kermaperunoita pekonilla ja mausteilla)


1 kg perunoita

1 pkt pekonia

2 dl kermaa / 1 prk ruokakermaa

n. 1 dl maitoa

1 punasipuli (pieni)

3 valkosipulin kynttä

½-1 dl kuivattuja suppilovahveroita

3-4 rkl yrttisilppua (salviaa, rosmariinia, kirvelijä ja persiljaa tms)

½ punaista chiliä

Juustoraastetta n. 1½-2 dl (pinnalle)

Mustapippuria ja suolaa


Kuori ja pilko perunat renkaiksi. Tee sipulista, valkosipulista ja chileistä itsellesi mieluisen kokoisia kuutioita. Kuutioi myös puolet pekonista.


Lado vuokaan ensin kerros perunoita ja ripottele niiden päälle vähän suolaa ja pippuria. Laita sitten perunoiden päälle kuutioitu pekoni, sipulit valkosipulit sekä kuivatut sienet. Ripottele myös yrttisilppu tähän kerrokseen.



Lado ”makukerroksen” päälle loput perunoista ja mausta suolalla ja pippurilla. Lado sitten pekoniviipaleet perunoiden päälle ja jos haluat, voit ripsauttaa tähänkin vielä vähän rosmariinia. Kaada kerma ja maito perunoiden päälle niin, että nestettä on n. vuoan puoliväliin. Peitä foliolla ja laita uuniin n. 30 min 200 astetta.


Raasta sillä välin juusto. Juusto ripotellaan perunoiden päälle n. Paiston puolivälissä. Tällöin folio poistetaan ja vuoka laitetaan uuniin juustoineen saamaan väriä. Paistetaan vielä n. 20 -30 min tai kunnes perunat ovat kypsiä ja juusto kauniin väristä.


Anna vuuan vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Sopii hyvin lihapullien tai vaikka lindströmin pihvien pariksi.

Ei kommentteja: