torstai 4. joulukuuta 2008

Kun isi on pikkujouluissa ... voi leipoa pikkupizzoja!




Niinpä niin. Kun nyt tuli puhuttua kompostikeittiöstä niin tässä on sitten kompostikeittiötä parhaimmillaan. Pikkupizzoissa idea on, että tehdään niin pieniä pizzoja, että yksikin pieni jämäksi jäänyt täyteaine riittää!

Me teimme ihan perinteistä napoletanaa: sadellia ja kapriksia, salami-aurajuustokomboja, katkarapu-creme fraiche - unelmia ja kaikkea mitä nyt sai yhdistämällä luovasti seuraavia aineita:

katkarapuja
salamisiivuja
pestoa
tapenadea
timaattisiivuja
kapsiksia
sardellifilettä
juustonkannikoita (raastettuna)
aurajuustoa
sipulisilppua
... voit käytännössä ottaa mitä kaapista löytyy, melkein kaikki käy :)


Kaikista hauskinta oli, että myös perheen nuoriherra nautti tekemisestä kovin - kun sai tehdä juuri sellaisia pizzoja kun halusi. Taisipa tuo todeta että kuule Nelle, kokkaaminen on aika kivaa! Täytyy tunnustaa, että lämmitti. Ehkä siitäkin vielä kokkailija saadaan... Tosin vinkkinä kerrottakoon, että ilmeisesti hänen luovin teoksensa - se juusto-salami-katkarapu-maustekala-creme fraiche-sipuli-kapris oli jopa taiteilijan itsensä mielestä hieman outo :) Yksinkertainen on kaunista tuntui toimivan tähänkin...

Pohjataikinaa teimme n. 1,5 kertaisen annoksen mistä määrästä tuli 20 pikkupizzaa.

Pizzapohja (1,5 kertaisena - eli niin kuin teimme sen):

1,5 dl lämmintä vettä (42 astetta)
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
n. 3 dl vehnäjauhoja, ehkä vähän enemmänkin
5 rkl öljyä

Pizzapohja vaatii myös hyvän tomaattikastikkeen, että pizzasta tulee hyvä. tomaattikastikkeen kannattaa antaa kiehua n. 30 min kun valmistelet muita juttuja.

Tomaattikastike
1 prk tomaattimurskaa
1 iso valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
1 iso lidlin tomaattipyrepurkki, n. 140 g tms.
mustapippuria
ripaus suolaa


pilko valkosipuli kattilaan öljyyn. kuullota hieman ja lisää tomaattipyre ja murska sekä suola. Sekoita hyvin ja jätä kiehumaan miedolle lämmölle.

Lämmitä vesi ja sekoita siihen kuivahiiva kaada päälle jauhoja ja suola ja ala sekoittaa. kun taikina muuttuu sakeammaksi lisää öljyä ja vaivaa taikinaa. jos taikina vaikuttaa aivan liian löysältä, lisää vielä vähän jauhoja. taikinan pitää olla pehmeää, mutta kuitenkin irrota kädestä vaivauksen lopuksi. Kun taikina 10-15 min vaivauksen jälkeen alkaa irrota kädestä se on valmista.

Sitten laita taikina hetkeksi kohoamaan ja valmistele täytteet - raasta juusto ja pilko sipulit ja tomaatit, kaiva kaikki purkinloput pestoa ja muuta esille.

Leivo pieniä pyöreitä pizzoja ja täytä ne. Ensin tomaattikastike, sitten juusto ja sen jälkeen mitä sielusi halajaa.

Laita täytön ajaksi uunipelti jo uuniin. Oma uunini oli tosi kuuma, yli 250 ja kiertoilma kehiin.

Nosta pizzat kuumalle pellille (kuuma pelli tekee rapeamman pohjan) leivinpaperin avulla vetämällä ja paista 7 min. Kannattaa laittaa munakello - tuo on hyvä paistoaika. Pohja on rapea ja kypsä, eikä vielä palanut.



Siinäpä se, tämän illan iltaruoka - isillekin jäi yöpalaksi vielä, kun joskus myöhään kotiin kömpii.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei ja onnittelut nopeasti kasvavasta blogista! Pizza kuuluu globaalin keittiö sydämeen siinä missä tikka masala, satay tai sashimi. Etenkin jos pizzan leipomisesta kotona ei tarvitse maksaa suojelurahaa Camorralle, kuten Suomessa.

Nelle kirjoitti...

Kiitos kiitos, nyt on ollut hyvin aikaa ja innostusta - katsotaan sitten kun kiire kiristää ja aikataulu ei anna aikaa kirjoitella, kokkailustahan ei voi luopua :) Voihan sitä ottaa sitten edes kuvia, ja laittaa juttuja myöhemminkin.