tiistai 9. joulukuuta 2008

Paahdettu paprika-vihanneskeitto




Ulkoilun jälkeen maistuu kuumana höyryävä keitto kullanvärisiksi paahdetuista kasviksista. Kävimme kävelyllä Solvallassa viiden ihmisotuksen ja kahden koiraotuksen voimin ja sen jälkeen pesiydyimme lounaalle meille. Olin tehnyt keiton valmiiksi etukäteen aamusella niin, että se oli nopea lämmittää ja laittaa tarjolle kun koko urheilullinen joukkue pelmahti sisään nälkäisenä raikkaasta pakkassäästä.

Idea tehdä keitto paahdetuista paprikoista tuli aikaisemminkin mainitsemastani Matthew Drennanin kirjasta, mutta olen lisäillyt siihen omia aineksia ja keitto tässä muodossaan muistuttaa aika vähän alkuperäistä. Tässä keitossa makua tuovat paitsi ihanasti paahtuneet vihannekset myös etikka, joka houkuttelee mausta esiin uusia piirteitä. Loppusilauksen antaa tietysti hyvä oliiviöljy. Mitä paremman makuista öljyä sinulla on, sitä ihanampaa tästä keitosta tulee. Vaalea, ristisitkoinen leipä on omiaan lisäkkeeksi tälle keitolle. Jos ei innosta askarrella vuohenjuustotahnaa (vaikka samallahan se tulisi, kun kasviksia paahtaa muutenkin) voi leivän kanssa tarjota vain öljyä, suolaa, pippuria ja hieman balsamico - etikkaa.


Paahdettu paprikakeitto (n. 6 hengelle lounaaksi )

4 paprikaa
2 varsisellerin vartta
15-20 cm pala purjoa palasina
2-3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
300g kaalia
1 prk (400g) tomaattimurskaa
1.5-2 rkl punaviinietikkaa
cayanne - pippuria
mustapippuria
0.5 l vettä
0.5 l kasvislientä
0.5-1 rkl inkiväärisiirappia tai hunajaa (ei pakollista, karppaajat voi laittaa ehkä vähän inkivääritahnaa jos haluaa)
suolaa tai hyvää yrttisuolaa
0.5-1 dl hyvää oliiviöljyä

Lohko vihannekset uunipellille ja pirskota niiden päälle öljyä. Laita myös valkosipulin kynnet kuorineen pellille. Paahda uunissa kunnes saavat kauniisti väriä - n. 30 min 225 astetta. Laita kuuma paprika pehmenemään pussiin ja kuori ne, kun ovat hieman jäähtyneet. Kuori valkosipulit ja mikäli sipulissa on mustunut pintakerros poista se.



Pilko purjo, selleri ja kaali, kaada öljyä paksupohjaiseen kattilaan ja paahda kaalia selleriä ja purjoa kunnes saavat väriä ja kaalikin pehmenee hieman. Purjo kannattaa pilkkoa suht pieneksi, että soseutumisvaiheessa siitä ei jää pitkiä kuituja keittoon. Lisää vesi ja kasvisliemi, etikka ja tomaattimurska sekä pippurit. Kiehuta 30 min keskilämmöllä tai kunnes kaali on kypsää ja täysin pehmeää.


Lisää paahdetut vihannekset keittoon ja anna hieman jäähtyä. Jäähtyminen on tarpeen, ettet onnistu polttamaan itseäsi kun soseutat keittoa ja paahdettujen vihannesten maku ehtii hieman tasaantua. Lisää myös kaikki paprikoista tullut neste keittoon. Lisää inkiväärisiirappi tai hunaja (tuore inkivääri kannattaa lisätä keiton aikana jos sellaista haluaa laittaa).


Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista keiton paksuus. Mikäli tarpeen ohenna hieman kasvisliemellä. Lisää lopuksi n. 1 dl hyvää oliiviöljyä. Tämä on tarpeen maun takia, mutta voit vähentää määrää 0.5 dl jos haluat. Sekoita oliiviöljy juuri ennen tarjoilua kuumaan keittoon niin, että se sekoittuu vain juuri - on aika ihanaa jos siitä jää vähän raitoja keittoon. Silloin maku tulvahtaa suuhun hieman erilaisena joka lusikallisella ja tuo sosekeittoon ihan toisenlaista glamouria :) Laita oliiviöljy myös pöytään tarjolle. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.




Keiton kanssa tarjosimme vehnächiapoja (chapata leipätaikinasta tehtyjä sämpylöitä joita paikallinen citymarket myy) ja vuohenjuustotahnaa sekä lasillisen punaviiniä (Finca Flichman shiraz). Nyt kun tulin katsoneeksi mitä se maksoi, voin todeta että viini oli yllättävän hyvää hintaansa nähden, sopi tammisen mutta pehmeän arominsa puolesta hyvin vuohenjuustoon ja paahdettuihin vihanneksiin. Se sai ruokailijoilta jopa kehuja. Nappasin pullon vähän summanmutikassa hyllyltä, lähinnä rypäleen perusteella. Kaadoin sen ennen nauttimista dekanteriin ja se ehti kyllä saada happea ihan kivasti vaikka olikin vähän viime hetken päätös.

Joka tapauksessa päivä oli mukava ja ulkoilu teki hyvää - keittokin maistui hyvin ulkoilun jälkeen, niinkun mimmu aikaisemmin jo tuumaili.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Upealta kuulostava keitto! Paahdetut vihannekset ovat niin herkullisia että varmaankin tuovat ihanan makulisän tällaiseen keittoon.

Nelle kirjoitti...

kyllä vaan ja hassua on, että vaikka en laittanut keittoon chiliä, siinä on sellainen hauska lämmittävä suutuntuma. Voi olla cayannekin, mutta luuken että se on paahdettu valkosipuli ja paprika. Sitä cayannea nyt meni sinne kumminkin aika maltillisesti...

Anonyymi kirjoitti...

Eih.. Pitää muistaa ottaa ruokablogikierrokselle joku eväs näytön viereen mukaan, muuten kuuluu massun kurninta naapurikortteliin asti. Paahdetuista vihanneksista tehty keitto on taatusti hyvää!

Mimmu kirjoitti...

Namskis, täytyy kyllä tehdä tätä viikonloppuna! :p