perjantai 12. joulukuuta 2008

Possun noisetit paahdetulla sokerilla maustetussa inkiväärikastikkeessa






Kun lapsi on poissa, inkiväärit hyppivät pöydillä... Tässä siis viikonlopun ruokavinkki niille, jotka vielä arpovat. Kivan helppo resepti, jossa makua on vaikka muille jakaa; possua paahdetun sokeri-inkiväärikastikkeen kera.

Possustakin saa vaikka mitä kivaa, kun vaan maustaa sen kunnolla. Nyt saa sitä paitsi possua varsin edukkaasti, kun possun kinkkuja tarvitaan valtava määrä ja muut osat possusta käyvät huonosti kaupaksi.

Tämä on toki vain oma mielipiteeni - mutta tämän reseptin kannalta on kyllä hyväksi, jos on aikaa laittaa possu marinoitumaan vaikka edellisenä iltana. Ei se välttämätöntä ole, voit tietysti vain paistaa possut ja kaataa kastikkeen päälle tarjoiltaessa. Tässäpä siis Nelle slow food -versio possun noiseteista. Nopeampia kokkauksia harrastavat voivat edelleen unohtaa alkumarinoinnit ja tyytyä pelkkään kastikkeen tuomaan makuun... mutta hitaasti tulee mureampi... :)

Possunoisetit
1 possun sisäfile
0.5-1 dl oliiviöljyä
1,5-2 cm pala inkivääriä
2 kynttä valkosipulia
2 rkl balsamico - etikkaa

Kuivaa possufile talouspaperilla ja laita se kulhoon. Pilko inkuvääri hakkelukseksi, lyö valkosipulin kynnet rikki vetsen terän avulla mutta jätä ne vielä suht ehjiksi. Sekoita inkivääri ja valkosipuli öljyyn ja balsamicoon. Kaada marinadi possun päälle ja laita possu marinoitumaan jääkaappiin kelmun alle ainakin 5-6 tunniksi (tai esim. yön yli seuraavaan iltaan). Ota possu lämpiämään huoneen lämpöön mieluiten muutama tunti ennen valmistusta (1-2h).

Paahdettu sokeri-inkiväärikastike
3 rkl sokeria
2 rkl siirappia
2 rkl balsamico - etikkaa
1 limen mehu
1/2 tl chilitahnaa (Esim. sambal oelek) tai tavallista chiliä pieneksi pilkottuna
öljy-inkivääriseosta possun marinadista (kalastin inkiväärin palasia ja öljyä meni mukana varmaan joku 3-4 rkl, ei niin tarkkaa)

Kuumenna sokeri pannulla niin, että se alkaa sulaa ja paahtua. Kun sokeri on kauniin kullanväristä sekoita sokeriin siirappi, balsamico, marinadin loppu ja limemehu. Tässä kannattaa melkein mitata valmiiksi kaikki aineet erilliseen kippoon ja sekoittaa valmiiksi, koska sokeri palaa tosi helposti. Lisäksi kun kaadat kuuman sokerin sekaan nestettä se tuottaa hurjan määrän höyryä ja saattaa roiskua. Kiehuita kastiketta unnes se alkaa saostua ja inkivääri on vähän kypsynyt. Lisää chilitahna ja tarkista maku.


Possun paistaminen pannulla kypsäksi asti on vähän temppu - tai sanotaan että helpommin menee kun hoidat sen uunissa. Leikkaa possusta 4-5 cm paloja ja taputa ne hellästi vähän kasaan, niin että niistä tulee hyvän pihvin näköisiä paksuja pökäleitä.



Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen sitten kunnon nokare (20-30 g tms) voita. paista possupihvit molemmin puolin kauniin väriseksi. Meillä homma meni niin, että sain ruuanlaittoon miehistä apua ja unohdin sanoa, että pihvit laitetaan uuniin sen jälkeen kun ovat saaneet kauniin värin. No, paistoimme siis possuja pannulla yhteensä n. 10 min ja sen jälkeen nostin ne uuniin 5 min vielä kypsymään ja rauhoittumaan. Yhteensä paistoaika oli siis 15 min ja niistä tuli juuri sopivia - kypsiä muttei kuivia. Jos paistat possuja esim. 2-3 minuuttia puoli niin voit hyvin laittaa ne uuniin sen jälkeen n. 10-15 min175 asteeseen. Tällöin pinta ei niin helposti pala mustaksi, kuin pannulla pitkään paistaessa. Tähän lisäys, että tuo 10 min ei todennäköisesti ihan riitä - kannattanee katsoa n. 15 min. kohdalla joko pihvit vaikuttavat kypsiltä. Yli 20 min en possuja uunissa pitäisi, tietysti se nyt riippuu myös lihan paksuudesta. Possu on kypsää kun se muuttuu jämäkämmän tuntuiseksi lastalla tökittäessä. Tietysti leikkaamalla possun auki tuloksen näkee myös.


Nautiskelimme possunoisetit perunalaatikon (sitäkin oli vielä) ja vihreän, romainesalaatista tehdyn salaatin kanssa. Tällä kerralla laitoin salaatinkastikkeen perusmalliin lisäksi vähän inkiväärisiirappia ja yhden sardellifileen hienoksi pilkottuna. Kokosin annoksen lautaselle ja valutin inkivääri-sokerikastiketta possun päälle.


Oli tosi hyvää, vaikka itse sanonkin. Olen tehnyt tätä useamman kerran ja joka kerta se toimii. Myös tämä kelpaa joulunaijan vaihteluksi, jos kyllästyy siihen pelkkään kinkun syöntiin. Inkivääri ja lime tuovat sokeriseen kastikkeeseen mukavasti itämaista raikkautta ja vähän happamuutta kun taas paahdettu sokeri tummempia, täyteläisempiä sävyjä.


Päivän kompostikeittiövinkki: Jos et polttanut ihan täysin sulaa sokeria jolla poltit itsesi piparitaloja kasatessa voit käyttää lopun sokerisulan kostoksi vaikka kastikkeeksi.:)

Ei kommentteja: