sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Tähtianiksella maustettu perunalaatikko, lämmin punajuuri-pinjansiemensalaatti ja yrttikalkkunaa sitruuna-kirvelikastikkeella




Tässäpä meidän itsenäisyyspäivän menyytä dokumentoituna; lämmin punajuurisalaatti ja sitruunakastike sekä sen lisäksi tähtianiksella maustettu perunalaatikko ja kalkkunaa. Punaviinivalinta linnun, yrttien ja punajuuren kanssa oli Muga, Riojan alueelta. Viini sopi erinomaisesti linnun, perunalaatikon ja salaatin kanssa mutta sitruuna oli ehkä vähän liikaa sille. Hyvä viini joka tapauksessa.

Perunalaatikosta tuli tosi namia ja siinä oli hauskaa lisää tähtianiksesta, muttei se silti vienyt sitä alkuperäistä ja oikeaa fiilistä pois perunalaatikosta. Lisäksi, kun perunalaatikon tekee pienempiin kippoihin niin miettikääs miten jokainen saa paaaaljon ihanaa rapeaksi paistunutta reunusta :)

Halusin jatkaa myös punajuuren kanssa puuhailua ja keksiä rosollinkorvikkeita - käytin kolme punajuurta (1 per ruokailija) tähän lämpimään salaattiin. Sitruuna-punajuuri ja pinjansiemen muuten sopivat hienosti yhteen. Tätä kannattaa kokeilla joka tapauksessa. Perunalaatikko ei tietenkään ole low carb eikä sitruunakastike, mutta punajuurisalaatti ja kalkkuna ovat, niinpä laitan tähän myös sen tagin.

Mutta enemmittä selittelyittä itse ohjeeseen.


Tähtianiksella maustettu perunalaatikko (kolme annosta)

n. 7dl valmista imellettyä perunalaatikkotaikinaa (ohje erikseen)
0.5 dl tähtianis-siiderisiirappia (ohje erikseen)
voita vuokien voiteluun
3 annosvuokaa

Sekoita siirappi perunalaatikkotaikinaan ja voitele annosvuuat hyvin. Jaa laatikkotaikina annosvuokiin ja paista 175 asteessa tunnin verran. Laitoin ihan kellon taas ja pidin niitä siellä 1h 10 min, koska olimme syömässä ne heti. Jos kuitenkin teet ne etukäteen ja syötte laatikot vasta myöhemmin, tunti riittää hyvin. Muuten laatikko ruskettuu melkein liikaakin kun lämmität sen uudelleen.




Olen syönyt kalkkunaa oikeasti varmaan n. viisi kertaa elämässäni. Se on hyvää ja varmaan sitä kannattaisi käyttää enemmänkin, en vaan ole jotenkin tullut käyneeksi siihen kiinni kaupan tiskissä. Nytpä kävin. Tämä yksilö oli valmiiksi hyvän näköisessä öljy-yrttimarinadissa (kaupan oma marinadi, ei mikään teollisuusliuotin) niin uskalsin ostaa valmiiksi marinoidun version. Kotona nostin sen hyvissä ajoin (1-2h) ennen paistoa lämpenemään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan paistoin kalkkunaan kauniin pinnan paistinpannulla, viipaloin päälle puoliskan appelsiinia joka oli jäänyt tähteeksi ja laitoin linnun uuniin paistimittari paksuimpaan kohtaan tökättynä. Appelsiini sopii makunsa puolesta kalkkunaan tosi hyvin, mutta tässä sen tarkoitus oli lähinnä suojata filettä uunissa ja tuoda vähän kosteutta sen pintaan.


Linnun sisälämmöksi suositeltiin jälleen 75 astetta valmiina, joten paistoin lintua niin, että se oli 70 asteessa tasan ja käärin sen sitten folioon ja jätin pyyhkeen alle kunnes tein punajuurisalaatin ja sitruuna-kirvelikastikkeen. Kalkkunan file oli jotain kilon päälle (1120g muistaakseni) ja paistoaika uunissa oli 1h 6 min tarkalleen ;) Foliossa lintu vietti varmasti ainakin 20 min, ellei enemmänkin. Kypsyys oli tosi hyvä. Lintu oli mehukasta ja ihanan mureaa.


Sitruuna-kirvelikastikkeen ohje on itse asiassa varsin vanha - olen keksinyt sen joskus kun olin n. 20 ikään ehtinyt neitonen. Muistui kuitenkin mieleeni tssä ja kaivoin reseptin esiin. Hieman rukkasin aineita suhteiltaan paremmaksi.

Sitruuna-kirvelikastike punajuurisalaatille (ja kalkkunalle)
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
n. 30-40g voita (kunnon klunssi, siis ei niin tarkkaa)
3 varsin kukkuraista ruokalusikallista (ruokailuväline) vehnäjauhoa
2 dl ruokakermaa
1 sitruunan kuori ja...
1/2 sitruunan mehu
n. 3-4 rkl silputtua tuoretta kirveliä (tai maustetta 3 tl, jos et saa tuoretta) Myös lehtipersilja käy, jos kirveliä ei satu rehottamaan tähän aikaan vuodesta yrttipenkissä

Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Seoksen tulee olla melko löysää, ei missään tapauksessa jauhoista. Älä ruskista, mutta anna jauhojen turvota minuutti-kaksi voissa. Lisää sitten vesi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, niin että syntyy tasainen kastike. Lisää kanaliemikuutio ja anna kypsyä n. 5 min hiljalleen kiehuen. Ota kastike pois liedeltä ja lisää kerma, sitruunan kuori ja mehu sekä kirveli. Älä keitä enää kastiketta tämän jälkeen. Tarjoile.

Lämmin punajuuri-rucolasalaatti pinjansiemenillä
3 keitettyä punajuurta (1 per ruokailija)
2-3 rkl pinjansiemeniä
2 sellerin vartta
1 (iso) valkosipulin kynsi
öljyä paistamiseen


Kuori ja lohko punajuuret suuriksi lohkoiksi, hienonna valkosipuli. Pilko varsiselleri, kaada paistinpannulle öljyä ja laita selleri pinjansiementen kanssa kuumalle paistinpannulle. Paista selleriä ja pinjansiemeniä kunnes pinjansiemenet alkavat saada vähän väriä. Lisää valkosipuli ja punajuuret. Paista punajuuria kunnes ovat kauttaaltaan lämmenneet, eikä haittaa vaikka saavat vähän paistopintaakin lohkojensa reunalle.

Levitä lautaselle hyvin huuhdeltua rucolaa ja kaada salaatti keskelle. Tarjoa heti.



Koko annoksen voi laittaa tarjolle joko tarjoiluastioissa tai kasata annokseksi. Kokeilin jopa saanko kumottua perunalaatikon kokonaisena lautaselle ja heureka, sehän onnistuu :) Eli käytännössä jos haluaa, laatikon voi laittaa pieniin ramekin-uunivuokiin ja siitä saa söpön näköisen pienen perunalaatikkokakun. Tosin, sellainen määrä ei riitä jouluherkkuja nauttivalle perunalaatikkofanille mitenkään, niin että santsiastia lienee asiallista laittaa kuitenkin tarjolle. Sinänsä tuollaiseen pieneen henkilökohtaiseen santsiastiaan tehty pernalaatikko ei minusta kaipaa mitään ulkonäöllisesti ja maanläheiset astiat tekevät kivasti joulun henkeä.

Ei kommentteja: