torstai 18. joulukuuta 2008

Venäläistyyppinen keitto kapriksilla, linsseillä ja pekonilla




Söin jokin aika sitten Sellon Simply Soppa - "pikaruokalassa" päivän keiton. Se oli myös venäläistyypinen, se tarjoiltiin smetanan kanssa ja siinä oli pekonia. Keitto oli tosi hyvää ja ajattelin että jotain tuollaista teen kyllä kotonakin. Tämä minun versioni on tietysti erilainen - ei havaintoa mitä simply sopassa laittoivat mukaan, ehkä enemmän etikkaa ja koska lissejäei ollut, maku ei pehmentynyt linssien vuoksi. Jonkin verran tämä versioni oli tosiaan pehmeämmän makuinen, mutta oikein hyvää tuli tästäkin sopasta. Bonuksena sain siivota jääkaapista jämiä ja tehdä niistä ruokaa.

Kasvissyöjät voivat jättää pekonin omaan arvoonsa ja paahtaa tähän sipulirenkaita. Idea on, että sipulirenkaat ovat ihan kauniin ruskeita ja hyvin kypsyneitä - tuovat ihanasti makua. Lisäksi linssejä voi laittaa enemmän.

Venäläistyyppinen keitto kapriksilla, linsseillä ja pekonilla

kaalikerän jämät, n. 100-150g käyttökelpoista kaalia
varsisellerin jämät, n. 1,5 varsisellerin vartta
1 paprika
4 porkkanaa (isohkoja)
½ sipuli suikaleina
1 dl punaisia linssejä (huuhdottuna)
paketillinen pekonia (minun oli pari siivua vajaa...) :)
1 litra kasvuslientä
kaprismarjoja 0.5-1 dl
0.5 dl kapristen lientä
1,5 rkl mausteista etikkaa
1 laakerinlehti
1 linnunsilmächili
2 tl täysjyväsinappia
½ sitruunan mehu
muutamia (4-5 ) maustepippureita
ja kolme tomausta cayannea


päälle smetanaa, persiljaa ja jos haluat, vielä vähän sitruunaa

Laita pekonit uuniin kiertoilmalle kysentymään. Voit myös paistaa ne pannulla.

Pilko kaikki vihannekset pieneksi suikaleeksi. Mulla ei ole suikaloivaa raastirautaa, sitäkin voi käyttää jos haluaa. Laita paksupohjaiseen kattilaan öljyä ja paahda sipulia ja porkkanaa sekä kaalia hieman öljyssä.


Lisää loput vihannekset, mausteet ja kasvisliemi. Oikeastaan voit lisätä kaiken muun paitsi pekonit ja sitruunan mehun sekä päälle tulevat koristeet. Laitoin itse pekonit mukaan vähän ennen kuin lopetin keittelyn, mutta voit laittaa pekonit myös ihan lopuksi. Kaadoin sekaan soppaan myös pekonirasvan. Keitä kunnes porkkanat kypsiä, ehkä 15 min. Mausta sitruunalla, suolalla ja halutessa mustapippurilla.

Sitten keittoa lautaselle ja smetanaa päälle. Ihanaa kylmän päivän ruokaa.

Ei kommentteja: