maanantai 12. tammikuuta 2009

Fariinisokerin ja muskotin kanssa haudutettua punakaalikeittoa




Matthew Drennan iskee jälleen - mutta sitä kirjaa nyt vaan jaksaa kokata läpi. Tällä kertaa uhrina oli punakaalikeitto. Menin tuossa jossain vaiheessa ostamaan punakaalin ja se piti nyt kokata. Lisäksi tämä menee nyt linjassa ajatukseni kanssa että syödään niitä keittoja.

Söin tätä keittoa myös parina seuraavana päivänä ihan smetanalla ja basilikalla koristettuna leivän kanssa. Jos keiton haluaa tehdä ihan vegenä laittaisin lihaliemen sijaan hyvää, voimakasta kasvislientä ja maustepippuria. Myös hippusen enemmän muskottia ja ripauksen kanelia voi laittaa jos haluaa. Vegeversioon käyttäisin kyllä sitten jo ihan ruuanlaitto-omenaa tuomaan täyteläisempää makua.

Drennan oli tarjonnut tämän kanssa häränlihaa ja piparjuurikermaa, mutta minä ajattelin ottaa tähän tähteeksi jääneitä karitsan kareita lihaisaksi lisäksi tai ehkä lihapullia, kun kareita ei montaa jäänyt. Lopulta totesin että kareita on ihan riittävästi jos teen leipää keiton lisäksi. Niinpä tein voileipägrillissä vuohenjuustoisia kolmioleipiä.

Kaikkia aineita ei ollut, mutta olin jälleen luova. Kumina korvaantui juustokuminalla eli jeeralla ja omena omenasoseella ja etikalla. Keitosta tuli kyllä tosi hyvää, mies kiitteli että tässä on hauska, mieto hieman intialainen maku - juustokumina ja muskotti täällä iltaa :)


Haudutettu punakaalikeitto

n. 900g punakaalia kova lehtiruoti poistettuna ja lehtiosa suikaloituna ohuiksi suikaleiksi
1 hapan omena (käytin omenasosetta n. 1,5 dl ja 1 rkl etikkaa, kun ei ollut omenaa)
2 sipulia suikaloituna
1 litra lihalientä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
n. 1 tl jeeraa (laitoin kokonaisia siemeniä)
n 1/4 tl muskottia (tykkään muskotista niin saattoi mennä vähän reippaammin... ehkä ½ tl )
2 rkl punaviinietikkaa
mustapippuria
öljyä
suolaa

Ohjeessa kerrotaan, että tässä tarvitaan pata, jonka kansi saadaan suljettua tiiviisti. Valitse siis mahdollisimman tiivis pata tälle ruualle. Muhiminen edellyttää, ettei pitkä uunissaolo pääse kuivattamaan kaalia vaan kaali muhii höyryisässä padassa pitkään ja hartaasti.


Laitoin kaikki muut ainekset pataan paitsi lihaliemen. Ohjeessa sanottiin että suolaa ja pippuroi kaali kunnolla padassa. Mitä tämä kunnolla sitten tarkoittaakaan, niin laitoin kuitenkin pataan myös suolaa ja pippuria. Mittasin lihalientä päälle 3 rkl ja laitoin padan uuniin 150 asteeseen ohjeen mukaan. Haudutusaika on yhteensä 2,5h mutta keitosta on hyvä käydä sekoittelemassa puolen tunnin välein ja jos kaalimössö alkaa kuivaa niin lisää ruokalusikallinen tai kaksi lihalientä. Minun ei lietä tarvinnut lisätä koko keittoaikana, mutta luulen että se osittain johtuu käyttämästäni omenasoseesta. Jos käyttää tuoretta omenaa, tilanne voi olla toinen ennenkuin omena muhenee.



Kun kaali on muhinut uunissa sen 2,5h kaali ja sipuli ovat pehmenneet ihanasti. Sitten keittoon lisätään loppu lihaliemi ja keitto kuumennetaan. Koska käytin lihaisana lisänä aikaisemmin tehtyjä karitsan karekyljyksiä laitoin ne leikatut kyljykset hetkeksi keiton pinnalle lämpenemään samalla kun keitto kuumeni. Sitten annostelin keiton lautasille ja koristin sen basilikan lehdillä. Basilika muuten sopi makunsa puolesta ihan täydellisesti keittoon. Ainakin itse tykkäsin.

Alkuperäisessä ohjeessa keittoon laitettiin päälle häränpaistia ja piparjuurikermaa. Ei varmasti pahaa sekään - mutta tykkäsin siitä kyllä sillä smetanalla ja basilikallakin maustettuna.

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Jännälta kuulostava keitto, ja mielenkiintoinen yhdistelmä.