tiistai 27. tammikuuta 2009

Fishi fishi - eli kultaotsa-ahventa ja savoijinkaalia

kultaotsa-ahven

Kun sanoin, että ostin vihreitä rehuja, ostin kans. Mut ostin Fisua myös. Lisäkepuolella kuitenkin sanotaan tänään terve ja moi Savoijinkaalille. Savoijinkaali on ihan loistava lisäke kalalle, kanalle ja erilaisille kasvisruuille. Jos haluaa, voi kaalin sekaan laittaa vaikka ohrasuurimolisäkkeen jämät tai vaan keitettyjä ohrasuurimoita. Toimii tosi hyvin.

Kaali tykkää viinistä. Kaikista parhaimmillaan kaali on minusta kun sitä kuullottaa hieman valkosipulin kanssa oliiviöljyllä ja hauduttelee kypsäksi valkoviinissä. Mutta nyt pääsi käymään niin, että kokkausvalkkari otti ja loppui (kaadoin kalalle loput) enkä halunnut haaskata juotavaksi ostamaani viiniä kaalin paistoon ;D

Niinpä sitten sovelsin. Taas. Kokeilkaa omalla vastuulla - raksu kehui tätä kovin ja oli se minustakin ihan hyvää - mutta ehkä se olisi tarvinnut hieman pinjansiemeniä parikseen. Ai niin, joko muuten kehuin että tuo kalkkunarulla biancofenkkolilla on ihan poskettoman hyvää vielä näin lämmitettynäkin. Kun raksu reissaa tulee elettyä näillä jämillä.. Ja nekin, joiden tiedän harkitsevan karppausta tai sitä jo tekevät - jättäkää leivitys kalkkunoista ja pääsette tekin maistamaan herkkukalkkunaa :) Kasvissyöjät voivat sitten syödä vaan fenkolia ja hyvää oliiviöljyä sen kanssa... namm.

Jotain punaistakin eksyi lautaselle kalan ja kaalin kaveriksi. Ei kyllä olisi tarvinnut, kalassa ja kaalissakin oli ihan tarpeeksi kahdelle, mutta Jamien tyyliin laitettu punasipuli oli hyvää. Ja plussapuolella minulle jäi ihania jämiä syötäväksi sillä aikaa kun raksu reissaa. Punasipulit kannattaa laittaa uuniin heti ensimmäisenä, ne vaativat uunissa pidempään kuin muut ja kestävät odotella vielä kalan kanssa. Optimitilanteessa paistaisin näitä vähän kuumemmassa kuin kalaa, mutta nyt pidin niitä n. vartin kuumemmassa uunissa (200 astetta) ja sitten pienensin lämmön kalalle sopivaksi. Sipulin olivat uunissa koko ajan kunnes kala oli valmista.

paahdetut punasipulit

Punasipulit timjamilla

1 suurehko punasipuli per nenu
1 (suuhrehko) oksa timjamia per sipuli
1,5 rkl voita per sipuli
suolaa
pippuria

Kuori sipulit ja laita ne uunivuokaan. Tee sipuleihin ristikkäisviilto ja ripota viiltoon suolaa ja timjamia. Työnnä aukeamaan voita ja jos timjamia on jäljellä voit ripottaa sitä voin sekaan ja päälle. Paista uunissa kunne sipuli on kypsää ja pehmeää, n. 35 -40 min 200 asteessa.

Mutta takaisin päivän epistolaan. Menin Selloon ja soitin raksulle; "mitäs haluaisit nähdä lautasellasi viikonloppuna?" "Kalaa", kuului vastaus. Niinpä hiihtelin ystävällisten kalamestarien apajoille ja kalastin kultaotsa-ahvenen. Yhden. Lähinnä otin sen siksi, etten ollut sitä koskaan maistanut, mutta ahvenet yleensä ovat hyviä(vaikkakin kamalan piikkisiä!).

kultaotsa -ahven ja yrttejä
Tämä kala oli piikkistä, mutta onnekseen kaukokatseinen kruunupää oli kuitenkin niin iso, että myös ruodot olivat isoja ja luumaisia. Ne oli suhteellisen helppoa kaivaa lautaselta pois ja kalan syöminen oli miellyttävää - paljon miellyttävämpää kuin kuvittelin.

Itse kalan maku oli maukas, ahvenmaninen mutta rasvaisemman oloinen. Hieman tuli mieleen pangasus - vaikkei kultaotsa ole niin lehtevää ja isosyistä - eikä niin rasvaistakaan. Jos ette ole kokeilleet niin ei tämä missään nimessä huonoa arvosanaa saa. Väitän kuitenkin, että tavallinen ahven on maukkaampi, joskin ikävämpi syötävä... Koska kyseessä oli uusi tuttavuus, menin maustamisen ja valmistuksen kanssa aika lailla perinteisellä linjalla, enkä revitellyt mitään kummia mausteita. Halusin maistaa itse kalaa. Niin että periaatteessa sama resepti sopii myös muille kaloille, maistettuaan voi alkaa sitten miettiä mitä muuta tähän tarvitaan :)

Kultaotsa-ahventa yrteillä (2:lle)

1 kultaotsainen affena (n. 600-800g, muukin kala käy)
1/2 chiliä
timjamia
lasillinen valkoviiniä
suolaa
pippuria
sitruunalohkoja (koristeluun ja annoksen päälle pusertamiseen)


Pese kala huolellisesti myös sisältä ja kuivaa se talouspaperilla. Sen jälkeen aseta kala uunivuokaan ja tee sen ylöspäin olevaan kylkeen viiltoja. Jätin tällä kertaa toisen kyljen viiltelemättä kun se jäi muutenkin killumaan valkoviiniin. Lisäksi se oli ihan hyvä veto, koska kulta-affenan nahka ei ole superpaksua ja koska kalaa ei ollut suomustettu, nahkaa ei syöty. Sen irrottaminen vaati siis hieman tarkkuutta.



Sitten kalan viiltoihin ja kalaan sisälle laitoin yrttejä ja chiliä. Valelin kalaa valkoviinillä ja öljyllä sekä ripsotin pippuria viiniin. Sitten peitin kalan foliolla ja laitoin n. 175 asteiseen uuniin puoleksi tuntia. Sitten tarkastelin kalan kypsyyttä ja koska se ei vielä ollut valmista, poistin folion, kääänsin kiertoilman päälle, valelin kalaa hieman viinillä ja työnsin sen uudelleen uuniin. en tullut katsoneeksi ihan minuutilleen aikaa, mutta n. 15 min kala oli uunissa lisää. Kokeile selkäevää - jos se lähtee irti helposti nykäisemällä piikkeineen, kala on kypsää.

Kalan kypsyessä voi tehdä kaalilisäkkeen.

Savoijinkaalia siiderissä (2-3:lle)

n. 250g savoijinkaalia
1 shalottisipuli
2 rkl vadelmaviinietikkaa
1,5 dl englantilaistyyppistä siideriä (kuivaa ja omenaista! jos sellaista ei ole, käytä omenamehua)
2 tl hunajaa
sitruunan mehua
mustaa pippuria
suolaa



Suikaloi kaali ja kaada pannuun öljyä. Kuullota pienittyä shalottisipulia öljyssä ja lisää kaali. Kääntele kaalia pannulla ja valuta vielä öljyä, jos haluat. Lisää sitten siideri, hunaja ja viinietikka. Kiehuttele hiljalleen n. 5 min kannen alla, kunnes kaali on pehmentynyt. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi paahtaa sekaan pinjansiemeniä, olisi toiminut hyvin.



Tarjoa kala, sipulit ja kaali yhdessä sitruunan lohkojen ja hyvän valkoviinin kanssa nälkäisille. Oliiviöljy tässä tarjoiluvaiheessa oikeastaan vaan peittää kalan makua sen verran, että poikkeuksellisesti en sitä suosittele :)

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaa tosi herkulliselta, sekä kala että lisukkeet :-)

Jael kirjoitti...

Piti ihan heti mennä tarkistamaan että mikä fisu oli kyseessä , ja wikipedian avulla selvisikin ,että tuo kultaotsa ahven onkin täällä tuttu kala.Ja just satuin syömään sitä lauantaina kalaravintolassa, hiillostettuna, oli ihan hyvää.

Nelle kirjoitti...

joo, hiillostus tai grillaus voisi toimia. Pitää kokeilla varmaan. Ihan hyvä kala se oli, muttei mikään spektaakkeli minusta. Etenkin se, että oli helpompi syötävä kun tavllinen ahven teki siitä hyvän.

Satu kirjoitti...

Voi kun kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä... En ole ennen tuota kultaotsaa kokeillutkaan, mutta nyt ehkä saattaisin rohkaistua ;-) Ja nuo sipulit vetosivat meikäläiseen ihan erityisesti, vaikka en mikään varsinainen Jamie-fani olekaan...

Ihana blogi teillä ja paljon mukavia ohjeita!

Nelle kirjoitti...

Mulle kävi samoin noiden sipuleiden kanssa - se ohje jäi jotenkin mieleen kerrasta. Yksinkertaista ja tosi hyvä lisäke niin grillipihville kun kalallekin. On yksi kestosuosikki...

Päivi / Inkiväärihillo kirjoitti...

Olen syönyt kokonaisena paistettua kultaotsa-ahventa Suomessa ja Kanarialla ja voi taivas että on hyvää! Löysitkö kokonaisia doradoja ihan kalatiskistä? Ei ainakaan pakasteelta näytä tuo kaunis kala vaikka pakastettunakin niitä taitaa saada..

Nelle kirjoitti...

Luumukka: joo, sellon tiskistä se kala löytyi - ja kyllä niitä siellä aina välillä on. Olen olettanut että ovat tuoreita, mutta en nyt voi vannoa. Kannattaa kysyä tiskiltä! Ja kyllä, erittäin hyvä kala. :)