torstai 22. tammikuuta 2009

Rosmariinista pastavuokaa




Tätä tein usein vegeaikoinani. Toisaalta tätä ei ole mitenkään pakko tehdä vegeversiona vaan ruokaan voi hyvin lisätä kalkkunaa tai paistettuja kanasuikaleita jos haluaa eläimellisiä proteiinilisiä suosia :) Nyt tästä tuli meidän arkisapuskaa - on ollut niin kiirettä ja muutenkin tavoitteena tyhjentää jääkaappia että yksinkertainen pastavuoka tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Tässä reseptissä yhdistyvät kaikki mun omat kummalliset mieltymykset suureen kermaiseen pastaan ja pinnan rapeaan pasta-juustokerrokseen ja makujen irrallisuuteen niin, etten takaa kaikkien tästä tykkäävän. Toisaalta muutama ihminen on tähän vuosien mittaan myös tosissaan tykästynyt.


On olennaista, että pasta on ISOA ja käytössä on tuoretta rosmariinia, mielellään myös siitakesieniä. Kaikkea muuta voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Tällä kertaa laitoin pastavuokaan kesäkurpitsaa, sipulia ja paprikaa sekä n. 100g kalkkunajämän jääkaapin leikkelelaatikosta. Siitakkeita ei harmikseni ollut.

Pastaa voi keittää muutaman minuutin etukäteen jos haluaa tai sitten kypsentää uunissa kokonaan. Jos esikeität pastaa lyhyempi kypsennys uunissa riittää ja nestettä ei tarvitse lisätä niin paljon kuin tässä ohjeessa. Mutta tämä on yksinkertaisuudessaan tosi jees.

Tällä kertaa en jaksanut esikeitellä mitään - jääkaapissa oli avattu vajaa puolen litran kermapurkki. Maistoin ja haistoin ja totesin että se on nyt syötävä pois kun on vielä kelvollista, parin päivän päästä tilanne voi olla muuttunut kerman kannalta huonompaan suuntaan. Kerman sekaan olen välillä sekoittanut myös tuorejuustopurkkien jämiä ja maitoa - vähän riippuen miten kulloinkin on juttuja jääkaapissa.

Tässä siis tämän kerran pasta. Ihan parasta on, kun rosmariinin palat menevät suuriin pastoihin sisään ja muhivat siellä kerman ja valkosipulin kanssa. Osa tämän ruuan herkullisuudesta saattaa tulla siitäkin, että tykkään hurjasti noista herkkuja nielevistä suurista pastasimpukoista... Tiedä sitten. Helppoa kun mikä joka tapauksessa.

Pastavuokaa rosmariinilla (n. 4:lle)
n. 1,5 l isoa pastaa (n. 350g esim. suuria simpukkapastoja. Jos käytät pienempää pastaa, tilavuus pienenee. )
3-4 oksaa rosmariinia (lisäksi voi laittaa timjamia ja salviaa jos haluaa)
2-3 kynttä valkosipulia
½ paprika
½ kesäkurpitsa
1 sipuli
n. 100g kalkkunaleikkelettä siivuina (siitakesieniä tai kanaa tms jos haluaa, määrää voi lisätä huoletta vaikka 300g jos haluaa)
n. 3 dl kermaa + n. 1,5 dl maitoa
3-4 dl juustoraastetta
150g mozzarellaa (ei pakollista, mutta oli jääkaapissa)
½ punaista chiliä
mustapippuria
cayannepippuria
1 tl paprikamaustetta
suolaa

Pilko vihannekset ja paista niitä sienien kanssa hetken pannulla öljyssä kunnes sipuli kuullottuu ja paprika hieman pehmenee. Paistamisen aikana mausta paprikamausteella, pippurilla ja cayannella. Lisää suolaa ja jos käytät kuivayrttejä lisää nekin tässä vaiheessa vihanneksiin.


Jos lisäät vuokaan kanaa, paista sekin pannulla (pienissä erissä) valkosipulin ja yrttien kanssa kauniin väriseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lado vuokaan vuorotellen pastaa, vihannesseosta, rosmariinia, valkosipulia ja juustoraastetta ja mozzarellaa (ja halutessa kanaa tai kalkkunaa). Jätä juustoraaste päällimmäiseksi ja kaada kerma-maitoseos vuokaan. Nesteen tulisi ulottua puolenvälin yli vuuassa, niin että suurin osa pastasta pääsee imemään nestettä. Voit lisätä kermaa tai vaikka vettä tarvittaessa. Jos vuoka vaikuttaa kovin täydeltä voit jättää päällimmäisen juustokerroksen vielä pois ja lisätä sen vasta kannen poiston yhteydessä. Lisäksi jos et halua, että pinnassa olevat pastat jäävät kovemmiksi, voit paiston aikana valella niitä hieman nesteellä tai sekoittaa pinnan pastaa ja lisätä juuston pintaan vasta paiston loppuvaiheessa.

Peitä vuoka kannella ja kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 50 min, kunnes pasta on imenyt nestettä hyvin ja tuntuu kypsältä. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna pinnan ruskistua kauniin väriseksi (n. 30 min). Nosta vuoka pois uunista ja anna sen vetäytyä vielä n. 10-15 min ennen ruokailua. Tarjoile parmesanraasteen kanssa ja halutessa ripota päälle tuoreita yrttejä (esim. salviaa tai timjamia)

Kermaa jää vuokaan yleensä jonkin verran. Pasta imee kaiken nesteen yleensä vasta lämmitettäessä uudelleen. Jos haluat kermaan kastikemaisemman fiiliksen voit sekoittaa siihen tuorejuustoa tai käyttää kerman sijasta hieman suurustettua valkokastiketta. Itse tykkään kermaisesta lopputuloksesta ja laitan joko pelkkää (ruoka)kermaa tai kermaa ja tuorejuustoa seoksena.

(Kokeile sekoittaa kermaan joskus myös pieni purkki tomaattipyrettä ja pilkkoa vuokaan mukaan pekonia- lopputulos on ihan erilainen!)

Ei kommentteja: