torstai 5. maaliskuuta 2009

Vihreää linssikeittoa ja korianteripestoa



Tuo maaliskuun ruokahaaste on kyllä aiheuttanut jonkinlaista kestohymyilyä täällä kotosalla - ryntäilyä koneelle katsomaan olisiko joku jo kokannut jotain jännää :)

Reseptirintamalla olen nyt selaillut vaihteeksi toistenkin blogeja oikein ajan kanssa ja sillä reissulla inspiroiduin pippurimyllyn ihastuttavan näköisestä punaisesta linssikeitosta ja ajattelin tehdä sitä. Nyt kävi kuitenkin niin, että punaisia linssejä ei ollutkaan kotona ja muutenkaan planeetat eivät näyttäneet punaiselta tällä kertaa. Tästä tuli nyt sitten ihan erilaista. Mutta kokeilen kyllä tuota punaisten linssienkin soppaa joku kaunis päivä.

Vihreää linssikeittoa ja korianteripestoa (n. 3:lle)

1,5 tl vihreää currytahnaa
1 tl sarviapilan siemeniä (fenugreek seeds)
3 valkosipulin kynttä
2-3 cm pala inkivääriä tai 1,5-2 tl inkivääritahnaa
1 limen kuori
3 rkl öljyä
1 pieni sipuli
1,5 dl vireitä linssejä
0.5 dl vettä
1 prk (400g) kookosmaitoa
1 kalaliemikuutio (tai kasvisliemikuutio)

(suolaa, pippuria ja hieman limen mehua jos haluaa)

Korianteripesto
2/3 dl öljyä
1 "juurellinen" korianterin lehtiä eli n. 3-4 vartta isosta korianterista on ehkä n. 1 pieni ruukkukorianteri
3-4 oksaa lehtiperisljaa
1/2 limen mehu

Jos haluaa kompostikeittiövinkin: pinnalle koristeluun voipi laittaa eilistä kalaa :)

Laita kattilaan öljyä ja kuullota siinä pilkottu sipuli, valkosipuli, inkivääri ja selleri. Lisää sarviapila, cyrrytahna ja kuullota sen verran että tuoksu hieman irtoaa. Lisää huuhdellut linssit ja vesi sekä kalaliemikuutio. Linssit vaativat kypsyäkseen puolisen tuntia keittelyä, etenkin tässä niitä saa kiehuttaa ihan rauhassa, koska koko homma soseutetaan lopuksi. Noin 15 min hiljaisen kiehuttelun jälkeen lisäsin kookosmaidon ja limen kuoren ja kypsensin keiton loppuun. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä limen mehua.

Korianteripestoon leikkasin karkeasti yrtit pieneen kannuun, kaadoin päälle öljyä ja hurautin soseeksi sauvasekoittimella. Lisäsin limeä lopuksi.

Koristele keitto korianteripestolla ja halutessa kalalla. Tuo tuossa päällä on nieriää, jota uunitin puolisen tuntia 180 asteessa edelleisenä iltana. Sisään laitoin inkivääriä, limeä ja korianteria ja pannulle lorautin lasin valkkaria - hyvä tuli.

Kävin muuten Sellossa tänään ja siellä oli kalatiskissä kokonainen purjekala! Se oli hieman pelottava eväkäs :) Mietin siinä seisoessani ja tuijottaessani purjekalaa, että olipa hyvä, etten pistänyt teitä valitsemaan kalaosaston vaakanumeroa 42 ;) ties minkä elävän kanssa olisitte kotiin lähteneet.

3 kommenttia:

Katri kirjoitti...

tämä näyttää ja kuulostaa ihanalta! korianteripestoakin olen halunnut kokeilla jo pitkään, se on vaan aina jäänyt tekemättä kun juuri tuota lehtikorianteria ei koskaan löydy muuten hyvästä lähikaupastani, enkä jalkaisin liikkuvana viitsi kylmillä ilmoilla kuljetella yrttejä stockalta asti kun ne voivat matkalla paleltua kuoliaaksi. onneksi tulee kevät!

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kompata Katria, kuulostaa ihan huikean hyvältä ja maistuvalta sopalta tämä :) ja korianteripesto on ihan loistava idea!

Nelle kirjoitti...

soppa oli tosiaan hyvää - söin sitä parina päivänä lounaaksi ja se toimi lämmitettynäkin - tosin lämmitettäessä piti isätä vähän vettä, nuo linssit suurustavat keittoa vielä lisää.

Korianteripestoa jäi yli, annos on sen verran iso, mutta keksin sille loistavan kierrätyskeittiökohteen seuraavana päivänä ;) julkaisen sen ohjeen tässä kun kerkeen.