torstai 23. huhtikuuta 2009

Lohisuukot tuorejuustolla ja lämmin kikhernesalaatti



Sen Ameriiikan matkan aisti-ilotulituksen turuttamana olen ollut jotenkin kuin unessa viime viikot. Eipä ole oikein kyennyt siinä ihmeitä kokkaillakaan. On tuntunut suorastaan siltä, että kaikkea koettua pitää sulatella ja makustella ennenkuin jotain siitä ehkä lopulta asettuu omaankin keittiöön. Päällimmäisenä fiiliksenä on ollut jotenkin sellainen kyvyttömyys tarttua mihinkään keittiön suhteen. Myös loman jälkeinen työkiire on ottanut veronsa. Ideoihin tarttuminen tuntuu vaativan enemmän motivaatiota kuin viime viikkoina olen kyennyt itsestäni ulos puristamaan. Onneksi alkaa ehkä jo vähitellen helpottamaan tuossakin suhteessa. :)

Siitä huolimatta jotain on pitänyt syödä. Selailin männäviikolla Glorian ruokalehtä sitäkin tiiviimmin, toivoen, että sieltä löytyisi jotain niin helppoa, että kykenisin pienessä motivaatiokadoksessani siihen tarttumaan ja perheelle preparoimaan. Ihan suoraa reseptiä en taaskaan lähtenyt tekemään, mutta idean varastin sieltä. Lohifile oli pätkitty vähän niinkuin medaljonkeihin, mutta keskelle palastaa tehty viilto täytetäänkin tuorejuustoseoksella sen sijaan, että kala käännettäsiin medaljongiksi. Olin vähän skeptinen, mutta taistelin taas yhden tarjouskirjolohen fileiksi (tällä kertaa meni jo kivuttomammin, olisiko tämä kolmas kala? Että tässä rohkaisuksi jokaiselle kulunut, mutta toimiva klishee - harjoitus auttaa). Sitten vaan tuumasta toimeen.

Koska innovaatio kaikkeen oli jossain ihan muualla, ajattelin etten blogaa tätä kun se vielä jäi uuniinkin (180 astetta) liian pitkäksi aikaa (18 min) ja valkuaiset nousivat pintaan. Siitä huolimatta tästä tuli tosi hyvää. Yllättävän hyvää suorastaan. Selleri, lime ja kolmen sipulin tuorejuusto tuovat täytteeseen ihan toisenlaista ryhtiä ja rasvainen kala ei tunnu liian raskaalta vaikka se saakin kaverikseen juustotäytteen. Vuohenjuustoisen lohen kanssa maut ovat välillä liiankin täyteläisiä ja suorastaan hieman raskaita. Välillä sellainenkin on hyvää - vaikka kevyehkön punaviinin kanssa... Muttei ehkä enää näin keväällä :) Tämä on kyllä täysin toista maata.

Niinpä tässä sitä ollaan blogaamassa, koska ehkäpä joku tästä saa samanlaisen avun omaan motivaatiopulaansa. Kalojen kanssa syötiin lämmin kikhernesalaatti.

Valmiista ruuasta ei yllättäen ole kuvaa - otti päähän, että kalat jäivät uuniin liian pitkäksi aikaa. :) Sry.


"Lohisuukkoja" Nellen tapaan (n. 4-5:lle)

Lohifilettä (1 pala per ruokailija, täyte riittää 5 palaan eli n. 1,5 filettä 1,2 kg kalasta koska ohuin kohta ei kelpaa tähän)
50-60 g eli n. ½ prk cantadou - pippurijuustoa
n. 70g kolme sipulia - tuorejuustoa
0.5 dl kermaa
1 keätsipulin varsi
½ sellerin varresta aivan ohuina siivuina
lehtiperisljaa
limen mehua
limen kuorta


Sekoita tuorejuustot, kerma, hieman limen kuorta ja yrttisilppu, kevätsipuli ja sellerin palat tahnaksi. Voit maustaa suolalla tai savusuolalla halutessasi.

Preparoi kala tai osta kaupasta valmiit palat filettä. Sen jälkeen leikkaa fileistä palasia ikäänkuin tekisit medaljonkeja. Leikkaa fileisiin keskelle pitkittäisviilto nahkaan asti, mutta älä riko nahkaa.

Nosta kädellä filettä hieman, että saat viillon aukeamaan ja laita ruokalusikallinen täytettä (tai sen verran kun saat mahtumaan) viiltoon. Toista jokapalalle ja aseta kalat uunin kestävään kippoon. Voit vielä raastaa tai ottaa sitrusraudalla täytteen päälle limen kuorta. Paista 180 asteessa n. 10-13 min, tarkista ainakin kalojen tila 10 min jälkeen. 18 min on jo ihan liikaa.;)

Purista valmiin kalan päälle limen mehua ennen tarjoilua.

Kalan kanssa voi tehdä vaikka raikkaan vihreän salaatin tai lämpimän kikhernesalaatin...



Yksinkertainen, lämmin kikhernesalaatti (n.4:lle)

n. 2 dl kuivattuja kikherneitä (tai pari säilykepurkkia jolloin ei tartte liotella ja keitellä...)
1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
1 lehtisalaatti
½ rasiaa tai n. 8-10 kpl kirsikkatomaatteja
2-3 oksaa timjamia
½ sellerin vartta
nokare voita
sitruunan tai limen mehu

Jos käytät kuivattuja kikherneitä (jotka ovat edukkaita) laita ne likoon edellisenä iltana. Keitä herneitä suolatussa vedessä (mä tykkään keittää suolatussa, minusta tulee vähän enemmän makua esiin) n. 35 min tai kunnes herneet menevät helpohkosti rikki kun niitä puristaa peukalon ja etusormen välissä.

Huuhdo salaatti, revi sitä vähän pienemmäksi ja vuoraa sillä jokin sopivaksi katsoma salaattikippo.

Pilko porkkana ja selleri sekä halkaise kirsikkatomaatit. Porkkanoista olisi varmaan tullut hauskempia jos ne olisi suikaloinut, mutta pilkoin ne ihan perinteisiksi puolikuun muotoisiksi paloiksi tällä kertaa. Sulata nokare voita (kunnon nokare, ehkä joku 20g) pannulla. Lisää porkkanat. Paista hetken, koska porkkana vaatii kypsyäkseen vähän enemmän. Sitten lisää selleri ja paista kunnes porkkanat saavat vähän väriä ja selleri muuttuu vähän läpikuultavammaksi. Sitten lisää kikherneet. Tarvittaessa voit lorauttaa vähän päälle öljyä tai lisätä voita. Voin maku oli hauskaa vaihtelua oliiviöljylle, että taisin vaan itse lisätä hieman voita:)

Kun kikherneet ovat hetken kypsyneet voit lisätä kirikkatomaatit. Ne eivät kauaa tarvitse, mutta lapsi oli erityisen tyytyväinen hieman lämpimiin ja paistuneisiin tomaatteihin salaatin seassa. Lopuksi riivi sekaan tuore timjami ja purista sitruunan tai limen mehu. Älä kuumenna enää sitruunan tai limen lisäyksen jälkeen, niin maku pysyy raikkaana.

Kaada lämpimät herneet ja muut salaattipedille. Jos haluat, tämän kanssa kävisi varmaan jokin jogurttipohjainen salaattikastike - esimerkiksi sitruunalla: maustamatonta jogurttia, sitruunan kuorta, hippunen suolaa ja sokeria, mustaa pippuria. Eipä tuo kyllä tarvitse mitään välttämättä jos ei vaikka jaksa säätää mitään:)

Tarjoa kalan kanssa.

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Herkullista kaikki taas....