tiistai 12. toukokuuta 2009

Arkea ja juhlaa - herkullinen juurespyree ja parsaa




Tein tätä juurespyreetä kerran aikaisemmin, enkä oikeastaan vieläkään tajua, miten siitä tuli niin hyvää. Aineet ovat kuitenkin tosi yksinkertaiset. Piti oikein tehdä toiseen kertaan ihan vaan varmistaakseni, että tämä on niin hyvä kun kuvittelin. Lyhyesti: on se.

Eli kaikessa yksinkertaisuudesaan voit kaivaa kaikki jääkaapin pohjalle jämähtäneet porkkanat, lantut ja sellerit esiin - mausta vähän kermalla ja tarjoa melkein minkä vaan lisäkkeen kanssa. Meillä nyt sattui olemaan vapun jälkeen parsaa ja pekonia kaapissa joten siitä syntyi ruuan vähän juhlavampi "lisäke". :) Kasvisruokailijoiden kannattaa lukea eteenpäin ja seurata linkkiä niihin parsoihin tuolla alempana. Ruoka ei tarvitse pekonia, joskin kieltämättä kivan lisän tuohon makuun savuinen pekoni tuo.

Tämä oli ihan loistoyhdistelmä ollakseen jotain, mikä taas syntyi kompostikeittiötyyliin vappujuhlien jälkimainigeissa.


Juurespyree (n. 3-4:lle)

250g lanttua
100g sellerin juurta
500g porkkanaa
1 muna
1,5-2 dl kermaa
1 rkl chiliöljyä tai pari ripausta cayannepippuria
savusuolaa
(muskottia)

Keitä juurekset vähässä vedessä. Tämä tarkoittaa että laita kattilaan n. 1 l vettä ja anna sen kiehua. Sitten lisää suolaa ja sen jälkeen juurekset. Ei haittaa vaikka kaikki juurekset eivät ihan peity. Laita kansi päälle. Sitten keitä juureksia n. 20-30 min tai kunnes haarukka suht helposti uppoaa porkkanaan ja lanttuun.

Kaada vesi talteen, voit käyttää sitä tarvittaessa pyreen nesteenä jos kermaa ei ole tarpeeksi kotosalla tai et halua käyttää kermaa noin paljon. Taisin laittaa kaikki juurekset blenderiin soseutumaan, mutta voit tehdä saman myös sauvasekoittimella kulhossa. Lisää mausteet ja pyöräytä juureksia blendrissä muutaman kerran. Lisää kermaa kunnes seos alkaa olla sopivan paksua. Riko sekaan kananmuna ja sekoita lisää. Muskotista tulee kivasti lisää täyteläisyyttä, muttei se ole lainkaan pakollista jos et siitä tykkää.


V:n hankinnat - Leican pokkarikameralla saa aika uskomattomia kuvia ihan huoneenvalossa...


Juurespyreen kanssa tarjottiin parsaa samaan tapaan kuin aikaisemminkin olen parsaa valmistanut. tällä kertaa mukana oli myös paketti pekonia joka jääkaapista löytyi.

Parsaa pekonilla ja pähkinöillä (n. 4:lle)

1 nippu parsaa
1 pekonipaketti
n. 0.8 dl hassaelpähkinöitä
n. 0.5 dl cashew - pähkinöitä
2-3 rkl pinjansiemeniä
0.5 dl oliiviöljyä
3-4 rkl balsamico - etikkaa

Siivoile parsoista pois violetti osa juurta. Kääri n. puolet parsoista pekoniin. Laita pekoniin käärityt parsat ensiksi pannulle. paista pekoniin kiva väri molemmille puolille. Lisää sitten öljy ja loput parsat. Pyöräytä parsat pannulla ja kaada ne sitten univuokaan tai kasaa pannulle tuoreet parsat alle ja pekoniin käärityt päälle (pekoni suojaa parsoja). Sitten kippo tai pannu uuniin 180 asteeseen (tai peitä kannella) n. 5-10 min. Idea on, että tuoreet parsat saavat pekoniparsoista makua ja rasva sekä parsakerros estää tuoreita parsoja paistumasta liikaa uunissa.

Paahda pähkinöitä hieman tilkassa öljyä. Kun pähkinät ovat saaneet vähän väriä, lisää balsamico ja kaada parsojen päälle. Koristele kevätsipulilla ja tarjoa juurespyreen kanssa. Loistava yhdistelmä - vaikka itse sanonkin.

4 kommenttia:

Martina kirjoitti...

Minäkin värkkäsin eilen parsaa Euroviisujen alkamisen kunniaksi. Olen syönyt parsaa ennenkin, mutta nyt valmistin sitä ekan kerran ihan itte ja ihastuin. Tätä lisää! Sinun pekoni-pähkinäversio sopisi varmasti hyvin myös minun makuuni, joten täytyy pistää korvan taakse tämä resepti.. Ja minkä ihmeen luulin olevan parsan valmistamisessa niin vaikeaa etten ole uskaltanut kokeilla sitä aiemmin!? Voi tyhmä minä, parsahan on niin helppo kaveri että jopa minä onnistuin saamaan siitä hyvän makuista. :)

Merituuli kirjoitti...

varmasti on pyre hyvää! ja kauniin väristäkin on. pekoniparsakääröistäsi tuli mieleen että pancettaan kietaistuna olisivat varmaan ihan huippuja.

minä sauvoittelen aina samassa teräskattilassa kuin keitänkin, niin ei tule tuota pyykkiä niin paljon. edellinen sauva sanoikin juuri työsopimuksensa irti, joten täytyi hakea uusi. onneksi kyse oli vain siitä, eikä mistään kalliimmasta vehkeestä...

Nelle kirjoitti...

Martina - juu ei se parsan kanssa puljaaminen ole niin vaikeaa. Olennaista ettei paista/kypsennä liikaa.

Hyppysellinen: varmaan olisikin! meillä on tehty serranoon käärittynä monesti, mutta pancettaa en olekaan älynnyt koittaa.

mäkin yleensä sauvoittelen samassa kattilassa mutta nyt taisi keittokattilana olla teflon - niin että pakko oli ne johonkin huljauttaa. :)

Heli kirjoitti...

Nam, mitä herkkua! Parsa on kyllä aikasta hyvää ja vielä pekoniin kääräistynä.... *eioonälkäeioonälkämantra*