sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Chilien kasvatus osa 3


Viimeistä viedään tämänkertaisessa vierailevassa kynässä

Lannoitus

Chilien lannoituksentarve ja -kestokyky vaihtelee huomattavasti, mutta pienten taimien kanssa kannattaa olla aina varovainen. Tavallinen kukkamulta tai turve riittää yleensä jonkun aikaa aivan hyvin ja ruukkuja vaihdettaessa kasvi saa uutta multaa jossa on taas ravinteita lisää. Lannoitusta voi kuitenkin alkaa hiljalleen lisätä kasteluveteen taimen kasvaessa isommaksi. Mikäli kasvi saa riittävästi valoa ja vettä mutta ei tunnu kasvavan tai lehdet haalistuvat, voi olla hyvä kokeilla lisätä lannoitusta. Vastaavasti taas mikäli uudet lehdet käpristyvät ja rypistyvät erikoisen näköisesti, lannoitusta kannattaa hieman vähentää. Tarkempaa tietoa lannoituksesta löytyy netistä paljon.

Yleisesti ottaen suurin osa kaupan tavallisista lannotteista, esimerkiksi Substralit, ei sovi hyvin chileille. Niissä on usein liikaa typpeä, mikä aiheuttaa voimakkaan ja rehevän kasvun mutta saattaa estää täysin sadontuoton. Toisaalta monista tavallisista kaupoista löytyvä Puutarhan kesä on todettu toimivaksi. Erikoisliikkeistä saa hankittua lisäksi erikseen ravinteita kasvuvaiheeseen ja kukitukseen ja sadontuottoon. Näillä lannotteilla pääsee parhaisiin tuloksiin, mutta ilmankin pärjää aivan hyvin.
Monet paprikat tuottavat ilmankin lannoitusta hyvässä kasvualustassa satoa, mutta tällöin määrä ei luultavasti ole kovin suuri.

Tuholaiset
Paprikat houkuttelevat monenlaisia pieniä otuksia ja jalostetuimmat lajit ovat niille yleensä herkimpiä. Erityisesti c. annuumien kanssa täytyy olla todella tarkkana. Tuholaisia pystyy ehkäisemään aika tehokkaasti ruiskuttamalla kasveja veteen sekoitetulla neem-öljyllä, jota on yleensä saatavilla ainakin erikoisliikkeistä halvalla. Ötökät tuntuvat inhoavan ainetta ja välttävän kasveja joissa on sitä.

Pahimpia ja yleisimpiä tuholaisia tuntuvat olevan kirvat ja vihannespunkit. Kirvat harvoin tappavat kasvia, mutta niistä on silti hyvä hankkiutua eroon ennen kuin niiden määrä kasvaa liikaa. Mikäli kirvoja näkyy lehdillä, kannattaa ne lehdet nyppiä irti. Sen jälkeen kasvi on hyvä suihkuttaa perusteellisesti jollain hyönteismyrkyllä, ellei siinä ole satoa tulossa. Upottaminen mietoon mäntysuopaliuokseen hukuttaa ötökät.

Vihannespunkit ovat pienuutensa takia lähes näkymättömiä ja tappavat paprikoita todella tehokkaasti. Huomaamattomuutensa vuoksi punkki ehtii usein tehdä aivan liikaa tuhoa ennen kuin se huomataan. Ensin lehdet näyttävät hieman himmeämmiltä ja tarkkaan valoa vasten katsottaessa niissä näkyy pieniä reikiä. Lopulta reikiä on jo kaikkialla. Lopulta kasvissa alkaa näkyä hienoa seittiä. Tässä vaiheessa kasvin pelastaminen on yleensä liian myöhäistä. Mikäli huomaat vihannespunkin oireita lehdissä tai pieniä valkoisia munia lehtien alapinnalla, nypi välittömästi selvästi saastuneet lehdet pois. Tämän jälkeen suihkuta lehdet perusteellisesti vedellä tai vesi/merileväuuteseoksella. Mäntysuopaliuoksenkin pitäisi toimia. Lopuksi myrkytä.

Vihannespunkit viihtyvät parhaiten kuumassa ja kuivassa, joten kasvien suihkuttelu mahdollisimman usein on paras keino ehkäistä punkkien tulo.
Mikäli olet epävarma onko kasvissa kutsumattomia vieraita, kannattaa tarkistaa vaikkapa suurennuslasilla.

Jos yrityksistä huolimatta käy niin huonosti, että kasvissa on seittiä kaikkialla ja kasvi on niin tärkeä ettet tahdo luopua siitä edes pelastaaksesi muita kasvejasi, nypi ja leikkaa pahiten saastuneet lehdet ja hävitä ne. Jätä jäljelle vain jokseenkin normaalin näköiset lehdet, erityisesti uudet lehdet. Suihkuta kasvi perusteellisesti mahdollisimman suurella paineella ja tämän jälkeen myrkytä kevyesti. Tämän jälkeen vie kasvi aurinkoiseen paikkaan erilleen muista kasveista. Suihkuta kasvia mutta älä kastele multaa ellei kasvi ole rutikuiva. Tämän jälkeen kasvi joko kuolee, saa uuden punkkitartunnan tai näyttää huonolta joitain päiviä tai viikkoja ja alkaa sitten kasvattaa uusia versoja ja lehtiä.

Lajeja ja lajikkeita
Listaan tässä ainoastaan viisi tärkeintä jalostettua lajia. Villichilit ja puolivillit ovat aivan oma lukunsa ja niistä löytyy tietoa hieman netistä. Papr
ikat ovat kuitenkin vielä varsin tuntemattomia kasveja ja uutta tietoa tulee jatkuvasti.
Annuum
Annuum on tunnetuin ja Etelä-Amerikan ulkopuolella ylivoimaisesti käytetyin laji. Tunnettuja annuumeja ovat esimerkiksi vihannespaprika, ramiropaprika, jalapeno, cayenne ja rawit. Lisäksi on olemassa villejä annuumeja, esimerkiksi eteläisissä Yhdysvalloissa ja Meksikossa kasvava marjan näköinen pistävän tulinen Tepin.

Annuumeissa on todella paljon vaihtelua puolukan näköisestä 30cm pitkiin pötkylöihin tai vihannespaprikoihin. Useita annuumeja yhdistää raaka, terävä polte ja monet annuumit ovat todella herkkiä tuholaisille. Näistä syistä monet harrastajat väheksyvät annuumeja. Niiden joukosta löytyy kuitenkin paljon mielenkiintoisia lajikkeita ja lisäksi lähes kaikki koristelajikkeet ovat annuumeja.

Annuumit risteytyvät varsin herkästi chinensen ja toisinaan frutescensin ja baccatumin kanssa.

Chinense

Chinensen parista löytyy sekä maailman ylivoimaisesti tulisimmat chilit mutta myös joitain täysin tulettomiakin lajikkeita. Suomessakin useimmista hyvinvarustetuista ruokakaupoista lÖytyy habaneroja, jotka ovat tunnetuimpia chinensejä. Muita maininnan arvoisia chinensejä ovat miljoonan scovillen Naga Morich ja 7 Pod sekä tulettomat mutta erittäin maukkaat Aji Dulce ja Pink Habanero.
Chinensen maku ja aromi poikkeaa täysin kaikista muista mausteista. Se on hyvin hedelmäinen ja usein makea ja toisinaan voi olla erittäin hallitseva ruoassa. Chinensen ominaismaku jakaa voimakkuudellaan mielipiteitä; jotkut inhoavat sitä ja jotkut rakastavat. Lisäksi chinensen polte on hyvin erilainen kuin esimerkiksi cayennen. Monet chinenset pahentavat poltettaan hiljalleen ja usein käykin niin että ensimmäisen puraisun kohdalla tuntuu että "eihän tämä niin pahaa olekaan". Sitten polte vain pahenee ja pahenee monta minuuttia.
Chinenset vaativat huomattavan paljon valoa kasvaakseen ja eivät välttämättä tuota lainkaan
satoa huonoissa olosuhteissa.
Frutescens
Frutescens on kolmas ja ainoa meillä yleisesti
tunnettu laji viidestä jalostetusta päälajista. Lajin tunnetuin edustaja on erittäin tulinen ja maukas Tabasco, lisäksi osa Piri-Pirinä myytävistä chileistä on frutescenseja. Frutescens viihtyy parhaiten kuumassa ilmastossa eikä ole välttämättä kovin satoisa viileässä.

Baccatum
Baccatum on Etelä-Amerikan yleisin paprikalaji ja monimuotoisuudellaan kilpailee annuumin kanssa. Se on kuitenkin meillä lähes täy
sin tuntematon paitsi harrastajien parissa, mikä on sääli sillä useat baccatumit ovat erittäin maukkaita, satoisia ja helppoja kasvatettavia
meidänkin oloissa. Viime vuonna Suomessa tuli ensimmäistä kertaa kauppoihin Aji Cristal, joka on hieman keskiluokkaa tulisempi baccatum. Muita harrastajien hyvin tuntemia lajikkeita ovat sitruunainen Lemon Drop ja hieman omenalta maistuva meritähteä
muistuttava Starfish.

Baccatumit pärjäävät yleensä aika
hyvin vähemmässäkin valossa eivätkä tunnu juuri piittaavan hieman epäoptimaalisista kasvuoloista. Oloissa, joissa chinense ei edes kuki, baccatum saattaa tuottaa kymmeniä hedelmiä.

Ulkoasunsa puolesta useimmat baccatumit voidaan jakaa karkeasti kahten luokkaan. Starfishin kaltaiset todella suuret lajikkeet voivat hyvissä olosuhteissa kasvaa yhdessä vuodessa siemenestä nelimetriseksikin jos niiden annetaan kasvaa, sitten taas lemon Dropin tapaiset pensasmaiset kasvit jäävät selvästi pienemmiksi, tuuheammiksi ja rönsyilevämmiksi. Baccatumit vaativat usein tukea.
Pubescens
Andien ihme, c. pubescens, on hyvin erikoinen kasvi. Se on niin kaukaista sukua muille tunnetuille lajeille, ettei se risteä ollenkaan kuin joidenkin villichilien kanssa. Luonnossa se elää useiden kilometrien korkeudessa ja sitä on käytetty ravinnoksi ja yli 6000 vuoden ajan. Yleisin käytetty nimi pubescensista on Rocoto, mutta keltaisia variantteja kutsutaan usein Canarioiksi.

Pubescensin lehdet ovat tummanvihreät ja kar
vaiset, kukat violetit ja kasvi viihtyy hyvin hieman varjoisassa. Kasvi saattaa kukkia hieman miten sattuu ja voi olla aloittelevalle kasvattajalle vaikea kasvatettava.
Karvaisuutensa lisäksi kenties mielenkiintoisin piirre pubescensissa on sen hedelmät. Ne muistuttavat usein pientä omenaa, päärynää tai tomaattia ja niiden polte ja maku eroavat huomattavasti muista lajeista. Hedelmäliha on yleensä erittäin paksu ja mehukas, mikä lisää entisestään näiden houkuttelevuutta. Tämä kuitenkin myös on osaltaan rajoittanut pubescensien yleistymistä kaupallisessa käytössä sillä paksu hedelmäliha homehtuu herkästi. Pubescensien siemenet ovat tummia ja lähes kivikovia. Hedelmät ovat useimmiten todella tulisia ja mehukkuus korostaa tätä.
Rocoto on usein hyvin myöhäinen kasvi ja siksi voi olla hankala kasvatettava Suomessa.
Linkkejä

Inferno - http://www.saunalahti.fi/~thietavu/

Todella laaja tietopaketti lajeista, historiasta ja erityisesti villilajeista. Sisältää myÖs hyvän kasvatusoppaan jota olen tässä käyttänyt paljon lähteenä, mutta erityisesti sivusto on ehdotonta luettavaa niille, joita kiinnostaa kasveissa muukin kuin pelkkä insinÖÖrimäinen sadon maksimointi. Sivustoa päivitetään nykyään hieman turhan harvoin, mutta suurin osa asiasta on täysin ajankohtaista edelleen.
Fatalii.net - http://www.fatalii.net/growing/

Suomalaisen ammattikasvattajan ja maailmankin mittakaavassa erittäin merkittävän chiliasiantuntijan sivut, tosin englanniksi. Täällä on paljon tietoa ja kuvia ja ehkäpä yksi maailman kattavimmista ja luotettavimmista alan siemenkaupoista. Täältä saa niin peruslajikkeita kuin useita villilajejakin. Lisäksi tilausten mukana tulee usein hyvin bonuslajikkeita.

Chilimaailma - http://www.chilimaailma.net/

Täältä lÖytyy lisää useiden siementen lajikkeita hyvään hintaan.

Suomen Chiliyhdistys - http://www.chiliyhdistys.fi/

Suomessa tulisen ruoan ystävien ja chilinkasvattajien asiaa ajava yhdistys. Sivut ovat vielä hieman keskeneräiset, mutta tulevat sisältämään hyvin paljon asiaa. Yhdistyksen jäsenyys antaa alennuksia joissain alan liikkeissä.

Jleskinen.net - http://jleskinen.net/index.php?p=otomap
Harrastajan sivu, jossa on erittäin hyvin tietoa erilaisista tuholaisista, niiden tunnistamisesta ja torjunnasta.

Viherpeukku - http://www.viherpeukku.com/

Netissäkin toimiva puutarhaliike, josta löytyy mm. natikat, vesiviljelyjärjestelmät, lannoitteet ja paljon muuta hyödyllistä.

Ei kommentteja: