sunnuntai 2. elokuuta 2009

Iittala tools - valurautapata ja kolmen paprikan kanaa


Tästä tulee tämmöinen kummastelu ja äimistelypostaus. Ostimme nimittäin mökille Iittalan Tools - sarjan valurautapadan. Ostimme padan Iittalan tehtaanmyymälästä sen kummemmin ihmettelemättä mitä padan hoito-ohjeisiin kuuluu. Myymälässä olleessa lapussa luki, että kaikki valurauta-astiamme ovat valmiiksi rasvapoltettuja. Tämän rohkaisemana tuumasimme että katsotaan sitten kun käytön aika tulee. Ja tulihan se sieltä.

Viime viikolla satoi ihan kaatamalla ja päätimme tehdä jo aikaisemmin hyväksi havaittua kolmen paprikan kanaa. Tällä kertaa kyllä ihan marinoimattomista kanan rintafileistä suikaloiden ja koska meillä nyt on savustettua paprikajauhetta, korvasin osan paprikajauheesta savustetulla paprikalla. Koska kanaakin oli ankarissa saaristo-olosuhteissa vähemmän, lisäsin pataan vielä 1 dl punaisia, huuhdottuja linssejä. Taas tuli ihan sikahyvää.

Lisäksi oli tietysti mukavaa, kun uuni lämmitti ja kuivatti mökkiä pitkän hauduttelun aikana. Eli antaa sataa vaan, me pelasimme mukavasti sisällä lautapelejä ja odottelimme ruuan valmistumista kuin itsekseen.

Mutta takaisin pataan. Ennenkuin oltin tässä vaiheessa piti löytää ne käyttöönotto-ohjeet. Itse paketissa ei ollut mitään lappua, kun se oli kakkoslaatua ja pakattiin johonkin ramdon - laatikkoon. V haki netistä ko. tuotteen hoito-ohjeita, mutta kaikissa ohjeissa sanottiin, että tools - valurautapata on emaloitu. Meillä on kotona sarpaneva, jossa on selvästi valkoinen emalointi sisäpuolella. Tässä sellaista ei ollut. Pinta oli musta ja hieman karhea. Kello oli jo sen verran, että kukaan ei taatusti enää ole paikalla asiakaspalvelussa. Kilautin jopa kaverille ja yhdessä mietimme onko hänkään kuullut emaloinnista joka ei tunnu sileälle?

Kun olimme pähkineet aikamme, neuvokas V huomasi, että Iittalan myymälä, josta padan ostimme on vielä auki n. 20min. Soitimme sinne ja myyjä kertoi meille että: toden totta; pata on emaloitu jollain uudella, oudolla menetelmällä joka estää ruokaa imeytymästä niin syvälle pataan, suojaa ruostumiselta mutta jättää pinnan karheaksi kuin valuraudassa.

Eli kaikista ennakko-odotuksista huolimatta pata tosiaan on emaloitu. Se on hyvä tietää, koska emaloidun padan hoito-ohjeissa kielletään kaikki hankaavat pesuaineet ja -sienet sekä liika kuumennus. Ellen tietäisi, oikeasti kuvittelisin että tuo on rasvapoltettu valurautapata. Mutta nyt kun asiaa ajattelee - onhan tuo pinta ehkä jotenkin tasaisempi. Kuvassa padan sisäpinta näyttää tosin vielä kiiltävämmältä kuin luonnossa, koska olin pessyt padan ja se oli hieman kostea kun otin kuvaa. Kannesta saa oikeamman käsityksen.

No, hyvä väline joka tapauksessa. Tuumasin vaan, että kuinkahan moni on patansa pilannut kun ei ole tajunnut, että pinta on emaloitu?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse tilasin juuri tuollaisen 5L Tools padan myöskin, ovat lopettaneet valmistuksen joten hinta oli kohtuullinen 74euroa(148e normaalihinta).

Kovasti pähkäilin minkälaisen ostaisin, mutta tuossa oli ulkonäky niin lähellä sellaista mitä etsin.

Saattaa olla että tuossa käytetään jonkinlaista satiini emalointia kuten osassa Le creuseteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekkin tilasin juuri tuollaisen ja oli viimeinen joka Suomessa myyty.

Tuossa on hieman samanlainen kuin le creusetin satin black viimeistely.

Eipä tuota nyt hankaamalla pilalle saa taikka muutenkaan, valuhan se siellä kurkkaa vaikka puhki menis.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi(t?): joo, se on varmaan satiiniemalointia. En ole itseasiassa hangannut sitä, kun ei lopulta ole ollut tarvetta, mutta pata on kestänyt hyvin ahkeraa käyttöä :) En ole ollut pettynyt missään määrin.