lauantai 26. syyskuuta 2009

Munakasbuffet - eli monia mielitekoja aamutuimaan


Kun jääkaapissa on jämiä ja vierailla kaikilla omat mieltymyksensä, yksi useimmille kelpaava ratkaisu aamupalaongelmaan on munakasbuffetti. Sellaisen pysäsin kasaan rapujuhlaviikonloppuna ja suunnittelin vähän huomennakin kasaavani kokoon jotain vastaavaa. Tällä kertaa meillä on jo kertaalleen sairastelujen vuoksi siirretyt maalaustalkoot, joten paikalla on taas useampia suita. Niinpä tällä kertaa lyhyestä virsi kaunis; kohta sinkoan keittiöön tekemään munavoita karjalanpiirakoille, halkomaan rusinabagelia, keittämään teetä & kahvia ja lämmittelemään eiliset uuniomput jogurttia varten. Sitten pensselit jakoon!

Mutta sitä ennen vielä pari vinkkiä munakasbuffettiin: Blinipannut toimivat annosmunakkaiden tekoon loistavasti. Meillä on kolme kaasuliekkiä mökillä, joten kolmea pannua voi ajaa yhtä aikaa. Näin isommankin porukan munakkaat valmistuvat kohtuullisen nopeasti. Munakastaikinaa blinipannuihin menee suurin piirtein sillä kaavalla, että laskette 1,5-2 munaa per pää. Tässä ohje siis n. 8 hengen munakastaikinaan.

Vieraiden kestityksestä jää yleensä jääkaappiin kaikenlaisia jämiä, joista syntyy buffetin makupaletti. Siitä jokainen voi sitten arpoa mitä haluaa omaan munakkaseensa. Tosi hauskoja yhdistelmiä tuli kun porukka speksasi munakastaan, vai mitäs sanotte serrano, rucola, feta, sipuli - munakkaasta tai kantarelli, basilika, sipuli - luomuksesta. Vähän vieraista riippuen kannattaa yllyttää valitsemaan myös niitä yrttejä sekaan. :) Ja sitten vaan om-nom-nom.

Vaikka munakasbuffet on lopulta hyvin yksinkertainen ja käytännöllinen heittää kasaan, paikkasi keittiöjumalattarena on taattu! ;)

Olen serrano-tomaatti-basilika-grillattu paprika-sipuli-fetamunakas, hyvää huomenta!

Munakastaikina (n.8:lle)

15 munaa
2 dl kermaa
cayannepippuria
suolaa
mustapippuria
öljyä ja voita
blinipannuja

täytteitä esim:
- sieniä
- juustoja (fetaa, mozzarellaa, homejuustoa...)
- yrttejä
- serranoa, procuttoa, pancettaa, makkaraa...
- risoton loppu
- grillattuja vihanneksia
- tomaattia
- sipulia
- kaikki mikä on menossa pilalle

Sekoita munakasaineet kulhossa ja riko munien rakenne puuhaarukalla.

Laita kuumaan pannuun nokare voita ja loraus oliiviöljyä. Lisää voihin valitut herkut ja pyöräytä niitä pari kertaa öljyssä. Kaada päälle kauhallinen munakastaikinaa, tee pari kahdeksikkoa munakkaassa lastalla ja jätä kypsymään. Tee muut munakkaat kypsymään samoin.

Kun munakas alkaa hyytyä, ota lautanen ja kumoa munakas lautaselle. Liu-uta munakas takaisin pannulle ja paista vielä puolisen minuuttia munakasta toiselta puolelta. Sitten kailota kovaan ääneen uhrin nimeä ja tarjoile munakas.

Varmista, että pöydässä on suolaa ja pippuria.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuollaiselle aamiaiselle onkin kiva tulla:-)

Anonyymi kirjoitti...

Millos avaat ravintolan?;)
-T, Kimi

Nelle kirjoitti...

Yaelian: Kokin täytyy kyllä ottaa pieni alkupala tai vaikka lasi mehua, ettei iske takakireys ja pilaa koko vaikutelmaa :)

Kimi: ei ollut suunitelmissa ainakaan toistaiseksi :) Meinaatko, että tulisit syömään vai? :)

Anonyymi kirjoitti...

Voisin tullakin ;)