tiistai 1. syyskuuta 2009

Porkkana-linssikeittoa tryffeliöljyllä ja mätivene


Tätä herkkua saimme syödäksemme jossain vaiheessa rapujen jälkimainingeissa. Olin suunnitellut tekeväni porkkanakeittoa, mutten tarkemmin pysähtynyt miettimän mitä siihen tulisi. Porkkanoita oli.

En mitannut tämän sopan määriä kovin tarkasti kaiken iloisen hälinän keskellä, Eikä kuviakaan tullut kuin yksi ainoa. Sorry for that. Mutta pakko kirjoittaa aineet ylös edes suurin piirtein, Pidin tästä suuresti. Hieman ohjeessa on kieltämättä tällaista "niiden parempien ruuantähteiden" hävittämismeininkiä. Mätivene sopii hyvin keitolle seilaamaani, mutta ei se pakollista ole. Valkosipuli-yrttikrutongit toimisivat myös loistavasti. Minun veneissäni pohjalla oli paahtoleipäympyrä, joka jäi tähteeksi aamupalalta. Tein kananmunia, jotka paistoin paahtoleivän sisään tekemällä paahtoleipään juomalasilla kolon ja rikkomalla kananmunan koloon. Shall not waste - funtsasin ja tein näistä veneitä. Myös mätiä ja smetanaa jäi yli blinittelystä ennen rapuja - niinpä mätivene oli syntynyt piristämään porkkana-linssisoppaa.




Sellosta löytämäni paketti Aji Cristal - chiliä alkaa huveta melkoista vauhtia. Kyseessä on hedelmäisen makuinen, keskivahva chili jota olen makustellut nyt useammissa ruuissa. Tässä se toi keittoon minusta juuri sopivasti tulisuutta. Keitossa on pieni kärki chilin ansiosta ja paljon hauskoja aromeja. Laitoin chilin päästä palasen, jossa oli muutama siemenkin seassa. Jos käytät kantaosan, ota osa siemenistä pois ellet erityisesti halua tähän enemmän tulta ja tappuraa.

Porkkana-linssikeittoa tryffeliöljyllä (alkupalaksi tai kevyeksi lounaaksi n. 8-9:lle)

n. 500g porkkanaa
n. 2 dl linssejä
1/2 aji cristalia
4 valkosipulin kynttä
1,5 cm pala inkiväärin juurakkoa
vajaa litra vettä
n. 2-3 maustemittaa Toque - mausteseosta (voi korvata mielestäni tässä seoksella korianterin siemeniä, kanelia, linnunsilmächilin pala ja aurinkokuvattua tomaattia)
arviolta n.250g smetanaa
1 rkl valkoista balsamicoa
1/4 tl tryffeliöljyä (valkoista)
mustapippuria myllystä
pari tomausta cayannepippuria
kuohuviinin jämä (n. 3/4 dl tai 1 dl) (voi lorauttaa valkkaria jos ei ole kuohuviinijämiä) :)
2-3 rkl tuoretta timjamia silppuna

lisäksi mätiveneisiin:

9 paahtoleipäkiekkoa (1 per ruokailija)
4 valkosipulin kynttä
runsaasti oliiviöljyä paistamiseen
n. 1 dl mätiä
n. 100-150g smetanaa
1/4 sitruunan kuori
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl timjamin lehtiä
9 kaprista
mustapippuria myllystä

Kaada kattilan pohjalle kerros öljyä. Kuullota öljyssä valkosipulia, inkivääriä ja chiliä. Lisää Toque - mausteseos tai pilkottua aurinkokuivattua tomaattia, korianteria ja kanelia sekä halutessasi hieman chiliä ja minttua. Mausteseoksen koostumusta ihmettelin tarkemmin tässä postauksessa possupadasta.

Lisää sitten kuoritut, pätkityt porkkanat ja huuhdotut linssit sekä vettä. Vettä en tosiaan mitannut oikeastaan mitenkään. Minulla oli litrainen vedenkeitin jossa oli kuumaa vettä. Melkein kaikki se taisi mennä - Lisäsin vielä lopuksikin vettä kun oseutin keiton niin, että koostumuskesta tuli minusta sopivan ohutta, muttei liiaksi. Tässä vaiheessa riittää, että vettä on tarpeeksi ohuelti peittämään porkkanat ja linssit. Lisää sitten myöhemmin.

Keittele porkkanat kypsiksi (n. 30 min) ja mausta sitten lopuilla aineilla ja surista keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa keittoon vielä kuumaa vettä. Ole tosi varovainen tryffeliöljyn kanssa. Laita sitä mieluummin liian vähän, maista ja lisää vasta jos haluat enemmän tryffelimakua soppaan. Minusta vähemmän on enemmän - ainakin tässä kohdassa. Kun keitto kypsyy, tee veneet.

Murskaa kaksi valkosipulin kynttä vain vähän lyömällä niitä nyrkillä veitsen päälle, joka on lappeellaan köllöttämässä valkosipulin päällä. Tarkoitus on päästää öljy valkosipulin isään, mutta pitää valkosipuli kokonaisena, jolloin se on helppoa onkia pois pannulta ennenkuin se ruskistuu.

Lisää paistinpannulle ohuehko kerros öljyä ja lisää valkosipulit siihen. Paahda leipäkiekkoja öljyssä kauniin värisiksi, molemmin puolin. Nosta kiekot talouspaperin päälle vetäytymään.

Sitten sekoita mätiin smetana, sitruunan kuori ja mehu, timjami ja mustapippuri. Sekoita ja tarkista suola. Sitten laita mätiä keko leipäveneille ja korista kapriksella. Tarjoile yhdessä keiton kanssa.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Linssikeitto on aina hyvää ja toi on varmaan sitä luksusluokkaa. Tryffeliöljy on kiehtova lisä...