torstai 8. lokakuuta 2009

Porsaan lapaa ja lemon drop - chiliä

porsaan lapa, haudutus
... Eli poskettoman hyvää possunlihaa. Varmaan muistatte ne meidän toissaviikkoiset maalaustalkoot? Täytyyhän sitä raskaan työn päälle tarjota tukevaa ruokaa. Ostin siis kaksi suurta lämpärettä possun lapaa ja hauduttelimme sitä uunissa sellaisen viitisen tuntia. Samaan aikaan paiskimme sitten töitä ulkosalla ja ruoka valmistui kuin itsestään.

Ohrasuurimoista tein ohraton tapaan myöskin pitkään hautuneen lisäkkeen. Siihen ei määriä ole, mutta perusperiaate on laittaa öljyyn sipulia, sellerin vartta ja valkosipulia, kuullottaa, lisätä kasa ohrasuurimoita ja näinkin isolle joukolle lasi tai puolitoista valkkaria. Sitten vettä ja haudutellaan hiljaisella tulella. Ohra vaan paranee, mitä pidempään sitä hauduttelee. Lopuksi lisätään pippuria, suolaa ja yrttejä. Niin ja voita.

Tästä ei paljon possu parane. Seuraavana päivänä paistoin vielä loput ohrasuurimot ja jääneen possun lihan yhdessä sellaiseksi herkkumössöksi. Jos mahdollista, melkein vieläkin parempaa niin.



Possua ja sitruunaista chiliä (ainakin 9-10:lle)

n. 3,5 kg porsaan lapaa
3 lemondrop - chiliä (siemenineen)
1 plo vaaleaa olutta (3,3 dl)
suurehko nippu salviaa
n. 12 oksaa timjamia
4 kynttä valkosipulia
n. 2-3 tl Toque - mausteseosta
2 punasipulia
1 sipuli (tavallinen keltainen)
suolaa
mustapippuria
n. 80g voita
öljyä

Hiero lihan pintaan Toque - mausteseosta. Mausteen koostumusta pohdin tarkemmin täällä. Se on lahjana V:n isältä saatu Espanjan tuliainen, mutta mikä estää tekemään johonkin myllyllä varustettuun purkkiin vastaavan tyyppisen seoksen. Olennaista on korianteri, aurinkokuivattu tomaatti, kaneli, kuivattu inkivääri ja yrtit. Toimii possulle ihan järjettömän hyvin, kuten tuossa aikaisemmassakin postauksessani olin todennut. Lisää myös mustaa pippuria possun pintaan.

Laita suurelle pannulle tai padan pohjalle voi. Minun suurempi, keraaminen patani ei ollut hellan kestävä joten käytin suurinta pannua jonka löysin kaapistani. Lorauta voin sekaan myös vähän öljyä. kun voi kiehuu heitä osa salviasta voihin ja ruskista sitten lihaa molemmin puolin.

Sitten lisää liha pataan, pilko sipulit ja lisää muut aineet. Chilit saat laittaa siemenineen, ei ole liikaa, kun haudutellaan näin kauan. Kaada pannulta voi mukaan pataan. Kansi kiinni ja 165 astetta - viitisen tuntia.

Samaan aikaan voit sitten haudutella ohraa. Muista käydä lisäämässä ohraan vettä aina tunnin -puolentoista välein, ettei se kuiva ja pala.

Äärimmäisestä helppoudestaan huolimatta hyvää oli. Possu oli ihan lohkeavaa, possun rasva oli maustanut kaiken ihanasti ja oluesta oli tiivistynyt kaunista, kirkasta lientä. Ihan taivas rempan ja saunomisen jälkeen.

Ja edukastakin vielä, taisin saada lavan 2,50 kg !

7 kommenttia:

hedelmä kirjoitti...

hmmm, näyttääpä herkulliselta :)

Mimmu kirjoitti...

Oi oi, tämä oli niiin ihanaa! :)

Mari kirjoitti...

Siis tuo alempi kuva sai minut ikävöimään lihaa :D. Tätä ei ole tapahtunut aikoihin, joten tuon on pakko olla hyvää lihaksi :)

Nelle kirjoitti...

Hedelmä, se todella oli sitä. Mimmu pääsi jopa maistamaan - vaikka ehkä me kaikki paikalla olleet olimme vähän jäävejä - nälkäkin oli ulkona touhuamisen jälkeen melkomoinen!

Mari: hehe, uunissa pitkään kypsennetty possu on kyllä niin klassinen herkku, etten sinänsä ihmettele. Siinä on jotain aika jäljittelemätöntä, vaikka maailmassa hirrrveästi on muitakin ruokia.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa aivan mahtavalta! :) Tuolta tekstisi loppupuolesta löytyy jälleen Saunalahden lanseeraama "väärä" sanonta, joka kuitenkin nostaa karvat pystyyn: Edukasta. Edullinen = halpa, edukas = jokin, missä on etuja. Ostamasi lapa oli siis edullista, ei edukasta!!!

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: no tosiaan kun nyt sanot, niin hassullehan se kuulostaa. Nöin se kieli tarttuu mainoksista ja muusta. Sinänsä se nyt ehkä voi tuohon sopiakin, lapa oli nimittäin vielä tosi ihanan tuoretta ja rasvaakin mukavasti ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minä täällä taas :) Olen ihan addiktoitunut sinun pataruokiisi. Eilen meillä syötiin kanelista lammaspataa (se oli aivan mielettömän taivaallista!)ja nyt tuolla uunissa muhii porsaan lapa. Tämä alkanut syksy saa kaipaamaan ihania pataruokia. Tosin tällä hetkellä on +19 lämmintä ulkona...
Olen huomannut että marokkolainen Ras el Hanout-mauste sopii possulle erityisen hyvin. Oletko kokeillut?
Kiitoksia jällleen baijerista! :)