torstai 25. maaliskuuta 2010

Valkosuklaa-karpalo-päärynäomenpiirasta

omenapäärynää, valkosuklaata sekä karpaloita

Kotona yksin ollessa alkaa aina tekemään hirveästi mieli kaikkea hyvää. Olen nyt vastustellut, etten ala leipoa mitään ja mietin, että voisin yrittää vaientaa huutavaa sokerinhimoani raportoimalla yhden piirakan, jota tein tuossa taannoin. En ole lainkaan varma, olenko koskaan aikaisemmin tehnyt mitään omenapäärynästä - tai edes maistanut sitä. Se oli paljon kovempaa kuin päärynä, muttei samalla tapaa lohjeavaista kumminkaan. Maku oli pähkinäisempi kuin päärynässä ja jotenkin omenaisen hapokas. Tässä piirakassa se meni oikein hyvin, koska valkosuklaa tuo piiraaseen paljon ihanaa makeutta ja omenapäärynä kypsyi ihan suussasulavaksi piirakassa. Mutta rehellisesti sanottuna en tiedä mihin sitä käyttäisi ihan raakana? Täytyy varmaan ottaa joskus oikein projektiksi.

piiraspala mascarponetäytteellä
Piirakka on meikäläisen vakiopohjataikinalla tehtyä. Tuon pohjan pyöräytän aina, kun haluan hyvää ja nopeasti. Oikeastaan olisi pitänyt vaan jättää pinnalta tuo mascarponemössö pois ja tajota se vaikka erikseen, kuten kesällä tein. Mutta tällä kertaa päädyin sekoittamaan joukkoon kananmunan ja levittämään sen piiraan päälle. Piirakasta tuli tosi hyvän makuista, mutta keskeltä piirakka jää tällä tavoin tosi kosteaksi, kun mascarpone ja omenapäärynöistä lähtevä mehu imeytyy pohjaan. Ellette sitten satu tykkäämään tosi kermaisesta piirakasta, niin tarjotkaa mascarponekerma erikseen.

Jos haluatte kokeilla sitä tuohon päälle levitettynä, paistakaa uunin alatasolla, niin että pinta piirakassa ei pääsisi ihan palamaan ennenkuin pohja on kypsää.
Pohjataikina on vanha tuttu viime kesältä ja pinnalle laitoin:

omenapäärynät
Omenapäärynäistä valkosuklaa-karpalopiirakkaa (1 isohko piirasvuuallinen)

1 karviaispiirakkaankin käyttämäni piiraspohjataikina
3 omenapäärynää
nokare voita
2-3 rkl rommia
n. 1 dl kuivattuja karpaloita
n. 80g valkosuklaata (vajaasti yksi levy)
pinnalle laitoin lisäksi
1 dl kermaa vaahtona
1 prk mascarponea (225g)
1 tl vaniljasokeria
1 muna

Jos laitat tuon vaahdon erikseen tarjolle, jätä munalaittamatta ja enemmän kermavaahtoa, muuten tulee liian paljon mascarponea (-> tömäkkää vaahtoa)

Pilko omenapäärynät viipaleiksi ja pyöräytä ne kuumalla paistinpannulla nokareessa voita ja lorauta päälle hieman rommia. Kiehauta ja siirrä syrjään.

levitä taikina uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Levitä sitten pohjan päälle omenpäärynäviipaleet ja pannuun jäänyt rommi, rouhi päälle suklaa ja ripottele karpaloita.
Tässä vaiheessa olisi melkein kannattanut laittaa piirakka uuniin ja paistaa sitä 200 asteessa 25-30 min, kunnes pohja on kypsää.


Mutta minä halusin niin kovasti hukata mascarponepurkin, että vatkasin ensin kerman, sekoitin siihen mascarponen ja vaniljasokerin ja munan, ennenkuin tajusin että olisin voinut tarjota tämän seoksen erikseenkin. Koska muna nyt jo meni sinne mukaan, niin levitin seoksen piiraan päälle ja paistoin n. 180 asteessa 45 min, kunnes pinta oli niin ruskea etten voinut enää pitää sitä uunissa.

Piirakka oli kosteudestaan huolimatta oikein hyvää, V tykkäsi ihan erityisesti ja hyvin näytti myös lapselle kelpaavan. Helppo piiras arkea piristämään.

Ei kommentteja: