perjantai 28. toukokuuta 2010

Mansikkainen kaurasandwich kinuskiraidoilla

Kaurasandwichejä

Minulla oli pakkomielle kaurakeksisadwichistä. Ajatus paksuista, makeista keksisadwicheistä, joissa kaksi rapeaa keksiä liimataan yhteen paksulla kerroksella mansikkaista täytettä oli vastustamattoman herkullisen oloinen. Vielä kun sain päähäni, jotta sadwichit voisi raidoittaa dulce lechellä tai krhm, kinuskilla kuten sitten lopulta kävi. Kunhan keksit tekee etukäteen tässä on minusta ihan loistavan helppo lounasjälkiruoka päiväkahvin kanssa. Tietysti jos oikein laiskottaa, niin mikä estää käyttämästä jotain valmiita kaurakeksejä: Lidlistäkin saa valmiina ihan yllättävän hyviä kaurakeksejä, vaikekivat ne tietysti omatekoisia voitakaan... ;)

kaurakeksien teko

Kauralastut tehtiin Mimmun hyväksi havaitsemalla kotiruoka - keittokirjan reseptillä. Juttelimme mimmun kanssa, että oikeastaan mitä vanhemmaksi tulee, osaa arvostaa vähitellen sellaisia keittokirjoja, jotka tarjoavat jonkin hyvän perusreseptin. Siitä voi sitten lähteä kehittämään omaa sovelluskohdetta, vaikka tälläisten kaurasadwichien tekoon. Ja voi että kun tuli taas ihanan rapeita ja unelmaohuita kauralastuja. Näitä olisi syönyt vaikka kuinka monta ihan sellaisenaankin.

Täytteen määrät ovat arvioita. Tämä oli nyt yksi niistä täytteistä minkä tein vaan kulhoon jääneestä kasasta kermavaahtoa. Sekaan laitoin mascarponea ja hieman mauksi coronaa. Sitten vielä vaniljasokeria ja siivutettuja, tuoreita mansikoita. Mansikat siivutettiin, jotta ne pitävät oman napakan rakenteensa paremmin, vaikka sekoitan ne mascarponevaahtoon.

Sitten sekoitin täytteen ja jätin sen istumaan jääkaappiin ja odottamaan lounasaikaa. Jos täytät sandwichit paljon ennen syömistä, kostea täyte tietysti pehmentää kauralastut. Minä tein nämä juuri ennen kuin ne hävisivät lautasilta. Silti jo n. viiden-kymmenen minuutin odottelulla (mikä aika minulla meni yleisessä pepareerauksessa ja sen kinuskin kanssa vielä viimeistellessä) kaurakeksit hieman pehmenivät. V tykkäsi siitä, että keksit hieman hapertuivat; keksien pehmentyminen teki nämä helpommin haukattaviksi.

Ja tämä on myös sellainen idea, jota voi soveltaa täytteellä kuin täytteellä: mikä estää tekemästä näihin raidat vaikka valkosuklaalla ja kokeilemaan sisälle sitruunaista pensasmustikkatäytettä tai sisään jäätelöä ja dulce lecheä päälle... Aika kivoja olivat pieneen makeannälkään.


kauralastut

Kauralastut (iso rasiallinen)

125 g voita
1/2 dl maitoa tai kermaa
1 1/2 dl sokeria
1 til vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja

Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää maito tai kerma. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä seokset ja sekoita taikina nopeasti haarukkavatkaimella tasaiseksi. Nosta taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita pellille. Pane kullekkin pellille vain 9-12 nokaretta, koska lastut leviävät paistuessaan.

Paista lastuja 175° lämmössä 8-10 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Meillä meni kyllä pidempi aika paistamiseen n. 15 minuuttia. Irrota lastut lastalla pelliltä vähän jäähtyneinä. Voit taivuttaa ne kaarelle kaulimen tai pullon päällä. Kekseistä tulee melko hauraita, joten käsittele niitä varovasti. Säilytä ne tiiviissä rasiassa, jotta keksit pysyvät rapeina.

Ennen tarjoilua tee täyte kauralastuille. Täytteen voi tehdä etukäteen jääkaappiin odottamaan.




Mansikkatäyte (riittää varmaan n. 15-20 kaurasandwichiin)

n. 1,5 dl kermaa vaahdotettuna
1/2 prk eli reilu 100g mascarponea
2-3 rkl corona - brandyä
n. 3 dl siivutettuja, tuoreita mansikoita (en oikeasti muista paljonko näitä oli, mimmu siivutti näitä teemakipollisen kukkuroilleen... Mutta ei haitanne ketään, että täytteessä on mielummin enemmän sattumia kuin liian vähän... )
1 tl vaniljasokeria
(voit lisätä sokeria jo tykkäät, mutta keksit ja kinuski olivat aika makeita, joten en tehnyt täytteestä leimallisesti makeaa)

Sekoita mascarpone ja pieni loraus vatkaamatonta kermaa keskenään. Kauho sitten vatkattua kermaa mascarponen sekaan ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Täytteen pitää olla melko jämäkkää vaahtoa, mutta varo ettei kerma mene paakuiksi.

Sekoita mukaan viipaloidut mansikat, corona ja vaniljasokeri. Tarkista maku ja lisää halutessasi coronaa tai sokeria.

Täyte voi odottaa nyt jääkaapissa siihen asti, kunnes tarvitset sen.

Kinuskiraitoihin (tästä riittää ainakin 10 sadwichiin) tarvitset 0,5 dl kermaa ja saman verran sokeria kattilaan, pieni hippu tummaa suklaata väriksi ja pari tl voita. Sitten keitä sekoitellen kunnes kinuski pysyy juuri pisarana kun tiputat sitä veteen. Älä unohda kinuskia liedelle tai saat siitä ihan murustuvaa ja kivikovaa. Tee kinuski juuri ennen kuin aloitat täyttämisen jotta se ei vielä ehdi täysin jämähtää, muttei ole enää tulikuumaakaan kun haluat tehdä sillä raidat kekseihin.

Täytä sitten keksit: Laita pari-kolme ruokalusikallista täytettä kahden kaurakeksin väliin ja paine ne varovasti yhteen. Laita ne sitten tarjolle vailla leivinlaudalle ja valuta ruokalusikalla niiden päälle kinuskiraidat. Koristele luonnonkukkasilla tai yrtin lehdillä. Voipa laudalle laittaa muutaman mansikankin kinsukiraidoittumaan.

Olettaen, että ne mansikat eivät ole kaikki homehtuneet jääkaappiin... ;)

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mmm,ihanaa,voisin heti ottaa yhden!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: ne oli kyllä ihan nannaa. Vaikka jäi kiusaamaan, että olisiko se dulce leche sopinut tuohon vielä paremmin mutta kun mentiin unohtamaan se folio...

:)