tiistai 29. maaliskuuta 2011

Maaliskuun herkkuhetkiä

vaahtokarkkia


Nyt kun maaliskuu lähenee loppuaan niin selailin tässä kuvia siitä kansiosta joka on nimetty "Maaliskuu 2011". Niitä kuvia katsellessa tuli mieleen, että meillä on itse asiassa ollut oikea herkkujen maaliskuu.

näkkäriHyvää näkkileipää ja juustoa! Myös kuvassa näkyvä ranskalainen kermajuusto on hyvää, en vaan muista enää nimeä...

Jostain syystä vaan niistä kertoilu on aina jäänyt ja sitten on tullut muuta kirjoitettavaa. Esimerkiksi nyt mainittakoon, että löysin Espoon Isosta Ompusta niitä ihania ruotsalaisia Vilma -näkkileipiä, mitä viime kesänä maistelimme Kolatun vuohenjuuston kanssa... Ja noita Västerbottenin vahvan ja upean luonteikkaan makuisia kermajuustoja on höylätty muunkin kuin näkkärin päälle jo useampi pala!



Ihan parhaita kauppalöytöjä molemmat, samoin kuin Stokkalta mukaani jäänyt Rude Healthin Granola. Marjoilla ja ilman, molemmat ovat ihan erinomaisia herkkupaloja.

itämerijäätelöTuotenäyte itämeren suojelun teemajäätelöstä. Suklaajäätelöä suklaanapeilla, suklaakastikkeella ja suklaakakkupaloilla.

Ja jos sitten mennään siihen tuotenäytepuoleen niin maaliskuun paras tuotenäyte oli Ben & Jerrysin super-supermakea ja suklainen "itämerijäätelö", jota mun oli tarkoitus vaan vähän maistella ja tarjota sitä jonkin erikoisemman vohvelin kanssa tai jotain - mutta jonka päädyin syömään yhdeltä istumalta. Hups. Sorry vaan Ben&Jerry, ei siis tällä kertaa tullutkaan tarjoiluehdotusta ja reseptiä kun se meni jo!


Yhteen makkaraikkuun saa paistumaan noin kuusi vaahtokarkkia kerrallaan!

Mutta kun puhutaan kuukauden hienoista hetkistä, niin niihin kuuluu ihmisiä. Vaikka kivoihin herkkuhetkiin kuuluva hyvä, ajatuksella tehty ruoka on aina ihanaa, niin minusta vielä ihanampaa on kokoontua tapaamaan uusia ja vanhoja ystäviä, tuttavia ja sukulaisia sen ruuan äärelle. Ja onneksi tätäkin kaikkea on mahtunut tähän maaliskuuhun! Me olemme paistaneet laavulla makkaraa yhdessä lasten kanssa ja polttaneet sormemme nuotion ruskistamien vaahtokarkkien kanssa, syöneet juhlavasti ihan oikean prinsessan hovissa ja rakas mieheni otti ja yllätti minut Citydealista löytämillään Groteskin lahjakorteilla. eipä yhtään pöllömpi saldo lumiselle ja varsin kylmälle maaliskuulle, vai mitäs sanotte?

Mutta jos vaikka aloitetaan siitä kutsusta Hra ja Rva Prinsessan hoviin ;)

keväinen äyriäissalaattiPrinsessaruokaa parhaimmillaan.

Veera-prinsessan italialainen menu teki kyllä olon jo varsin herkän keväiseksi ja hyvä seura sai unohtamaan sen pienen räntäsateen joka tuona lauantaina oli päättänyt jälleen kerran antaa jatkoaikaa lumipeitteelle.

salviakääryle

Veeran herkkään melonisalaattiin ja salviaisiin possukääryleisiin löydätte ohjeen täältä, samoin kuin siihen ihan jumalattoman ihanaan semifreddoon, jota saimme jälkiruuaksi kristallilautasilta!


semifreddoAhneus; ihanaa semifreddoa JA cantuccinia :D

Lienee turhaa enää erikseen sanoa, että vaikka kaikki oli hyvää, se makea ihanuus oli kyllä ihan suosikkiani! :) Se oli niin käsittämättömän hyvää, että kahden suuren palan jälkeen olisin vieläkin voinut syödä sitä lisää, mutta järki onneksi sanoi stop :) Vaikka Veera kertoili, että Semifreddo on italiassa jouluisa tarjottava, minusta nuo täyteläiset ja hedelmäiset maut sopivat ihan loistavasti myös meikäläisten pääsiäiseen. Pitäisiköhän tänä vuonna skipata ne tuunatut hedelmäiset rahka-kermajälkkärit ja tehdä Veeran ohjeella semifreddoa...

Niin ja se Groteski! V oli sairaana kotona ja kulutti aikaansa surffaten netissä. Jotenkin ja jollain tavalla hän sitten oli eksynyt citydeal -sivulle ja todennut, että Groteskin illallismenu kahdelle kokin pöydässä 49,- on halpa. Klik, klik ja meillä oli pari sellaista korttia, mistä kuulin ilmoitusluontoisesti töistä kotiin palattuani :)

Groteskin alkukeittoTryffeliöljy kruunasi upean alkukeiton

Ja niinpä me suunnistimme Groteskiin eräänä maaliskuisena perjantaina; me koko perheen voimin ja meidän mukanamme ystäväni M miehineen. Ihan ensimmäinen positiivinen asia koko keikassa kävi jo kuitenkin ennen ravintolaan kävelyä; koska emme olleet ihan varmoja olisiko A meidän kanssamme tuona perjentaina illallisella, pöytävaraus oli alunperin vain neljälle. Kun asia varmistui, soitimme Groteskiin ja saimme pöytään vielä paikan myös A:lle ilman mitään ongelmaa. Ja niinpä sitten suunnistimme koko konkkaronkka yhdessä illastamaan vaihteeksi toisten eväisiin.

Vaikka ruuanlaitto on rakas harrastus, välilä on Ihanaa kun joku muu on nähnyt kaiken vaivan ja palvelu toimii. Ja kiitoksena täytyy kyllä Groteskille sanoa, että saimme hyvää ja porukan pienimmänkin huomioon ottavaa palvelua. Kun me muut valkkasimme alkudrinkin omien mieltymystemme mukaan, tarjoilija haastatteli nuoren miehen mielihalut ja A sai eteensä upeannäköisen alkoholittoman drinkin samalla kun muukin seurue sai juomansa. M taisi huokaista oikein ääneen että: "nyt iski melkein drinkkikateus!" ja kieltämättä ainakin minulle tuli siinä kohdin mieleen, että olisikohan kannattanut pyytää jokin baarin erikoinen itselleenkin! :)

juustojaEnnen jälkiruokaa tarjoiltiin pienet juustot...

Koska illan teemana oli siis kokin menu, ruuat olivat kaikille samat. A:lle tehtiin myös hieman pienemmät annokset joka numerosta. Todella hyvää palvelua minusta sekin, että nuormies pääsi maistamaan kaikkea mitä me muutkin.

Alkupalaksi saimme aivan loistavaa keittoa, jonka keskellä koreili pieni haukimureke. Häpeäkseni tunnustan, että en enää muista oliko keitto palsternakasta vai maa-artisokasta, mutta se oli joka tapauksessa ihan älyttömän hyvää. Pinnalle oli ripoteltu selvästi vähän vaaleaa tryffeliöljyä ja haukimurekkeessa oli myös paljon makua.


pääruoka kokin menustaOma suosikkini - vaikka lautasella tapahtui paljon lisukkeet olivat upeita joka ikinen!

Ja jos nyt pitää annossuosikki valita, niin ehkä se hienosta ja herkästä alusta huolimatta kuitenkin oli pääruoka. Meille tarjoiltiin hitaasti kypsytettyä lammasta, beluga - linssejä, munakoisokaviaaria, omenahilloketta ja herkkutattivaahtoa. Ihan älyttömän hyvää joka ikinen pala.

Väliin saimme juustoja; appenzelleriä ja homejuustoa maapähkinällä maustetun hillokkeen kera. Ne pähkinät hillossa vähän jakoivat mielipiteitä, mutta juustot olivat hyviä.

eksoottinen hedelmäsalaattiEksoottinen hedelmäsalaatti on löytöretki.

Ja juustojen jälkeen tarjoiltiin eksoottista hedelmäsalaattia ja talon omaa kirsikkajäätelöä. Ihan hyvä pikkumakea, jonka mauista löytyi tähtianista, eksoottista hedelmää ja pieniä yllätyksiäkin kuten marenkia ja hassuja pieniä litsimehussa turvotettuja siemeniäkin. Ihan löytörikas jälkkäri. Mutta jos nyt rehellisiä ollaan, niin kieltämättä se ei ihan yltänyt samalle loistokkuuden tasolle kuin alku- ja pääruoka:) Silti kokonaisuus oli ehdottomasti ihan loistokas diili.

Ja taas pientä otettiin hienosti huomioon kun aikuisten kahvit tulivat. A sai kaakaonsa kanssa pienenä lisäyllätyksenä ihan uunituoreen pikkiriikkisen herkkumuffinssin jonka sisällä oli todistajalausunnon mukaan "hyvänmakuista kastiketta" ja pinnalla ilmeisesti pomadaa. :) Se taisi upota miehenalkuun n. kahdella valtaisalla haukkauksella... ;) Ja suurin ylläri odotti vielä laskun maksajaa. Nimittäin A:n viiden herkun menu, kaiken tämän vaivannäön jälkeen, oli veloitettu melkein mäkkärihinnalla. Olisikohan raaka-aineitakaan saanut sillä hinnalla... Kiitollisina jätimme kunnollisen tipin.

sparklyBileissä sparklyn pikkupullot olisivat kieltämättä näyttäviä isossa jääkasassa. Viereen vielä kipollinen pillejä.

Ja sitten oli tietysti se Sinebrykoffin kokkausilta, josta mainitsinkin jo aikaisemmin. Siellä pääsimme paitsi kokeilemaan olutta ruuanlaitossa, myös maistamaan läpi kesän uutuusjuomat. Golden capilla oli itse asiassa oikeinkin hauska uutuussiideri Ruby, joka oli merkattu makeaksi, mutta se olikin yllättävän raikas. Karpalo ja passion ovat vieläkin parempi yhdistelmä kuin äkkiseltään arvaisi. Vaikka siiderissä ei oikeasti karpalomehua olekaan, siinä ei ollut myöskään aspartaamia, mikä minusta on vaan ihan hyvä juttu.

Illan päätähtenä meille esiteltiin Sinebrykoffin Sparkly - kuohujuomaa joka mansikkaisena ja perusversiona liittyy kesäksi muiden tölkkikuohujen kanssa (ainakin laitilalla on "Skumppa" ja muistaakseni Olvillakin jokin oma merkkinsä) kesän juomalistalle. Kuohuvat ovat kuulemma nyt kuluttajien suosiossa, joten niitä halutaan myös ruokakauppavahvuisina tölkeissä.

Kuivien kuohuvien ystävänä täytyy todeta, ettei Sparkly meillä kyllä kuohuviiniä ensi kesänä korvaa. Ei, vaikka piccolopullon design on varsin hauska 50- lukuhenkistä retrofonttia myöten :) Mutta erilaisten juhlien sekä illanistujaisten booleihin ja juomasekoituksiin Sparkly menee varmasti täydestä. Tähän tarkoitukseen meidänkin saamamme mansikkainen tuotenäyte käytettiin viime viikonloppuna... Mutta se onkin sitten jo uuden tarinan paikka, eikä maaliskuu ole vielä edes kokonaan loppu!:)

3 kommenttia:

Italiansalaatti kirjoitti...

Ihana postaus ja makeaa mahan täydeltä! :) Teillä on ollut upea ruoka- (ja muukin) maaliskuu! Noita kuvia oli ihana katsella! Toivottavasti myös huhtikuu jatkuu samaan malliin! :D

Nanna kirjoitti...

Tuo oli ihanasti sanottu tuo -vasta seura tekee ruokaelämyksen- siis tämä nyt hyvin vapaamuotoinen tiivistelmä ajatuksestasi. Mutta jos ymmärsin oikein, niin olen samaa mieltä!

Nelle kirjoitti...

Italiansalaatti: kyllähän tuossa tosiaan oli paljon kaikkea kivaa ja ihanaa:) Luulen, että huhtikuusta tulee ihana vaan jo sen takia että tulee kevät. Se jo itsessäänkin saa piristymään!:)


Nanna: hyvin kiteytetty - juuri sitä hain, mutten saanu sanotuksi. :) Kyllä se seura ja hyvä mieli kruunaa ruuan kuin ruuan!