maanantai 4. huhtikuuta 2011

Suklaavalos eli luumuinen suklaaorttu

suklaakakku
Olin oikeastaan aavistuksen yllättynyt, kun pojat äänestivät viime lauantain jälkkäriksi suklaakakun juustokakun sijaan. Ei siksi, etteikö suklaakkku olisi jokaisen (tai ainakin melkein jokaisen) pojan mielestä herkkua, vaan siksi, että juustokakku on meillä myös aika takuuvarma hitti. :)

suklaakakku ilman uuniaSuklaamassa hyydytetään vuuassa - ei sokeria, ei jauhoa eikä munia. Vain suklaata, kermaa ja makuaineita.

Ohje on Ursula Ferrignon kirjasta Trattoria ja jännittävää on että tässä suklaakakussa ei käytetä uunia lainkaan. Oikeasti tämä on kakku, joka syntyy kun melkein kilo suklaata ja melkein litra kermaa valetaan kakkuvuokaan ja annetaan hyytyä piiiitkään. Okei, tulee sinne sekaan vähän luumujakin. Kakku on kuulemma omistettu eräälle kirjailijan ystävälle Santinille, joka opetti Ursula Ferrignonin arvostamaan suklaan ja luumun liittoa. Ajatus toimii ja makukin toimii joo, mutta jos olen rehellinen niin minun oli kyllä vaikeaa havaita niitä luumuja kaiken sen suklaan keskeltä :) Kun ohjeessa sanotaan 200g luumuja, joista osa tulee kakun pinnalle niin melkeinpä siihen pohjataikinaan voisi laittaa vaikka vähän luumusosetta lisäksi jotta se luumu maistuisi sieltä pohjan seasta paremmin, ei haittaisi yhtään.

Koska käytetty suklaa on vahvaa, tämä kakku on parhaimmillaan kun se on ehtinyt "tempereoitua" jonkin aikaa huoneenlämmössä. Jos syöt kakun kylmänä se on vähän sama efekti kuin jos söisit tummaa suklaata jääkaapista; se on kovan, kitkerän ja melkein metallisen makuista. Kun suklaa vähän ehtii asettua ennen kakun nauttimista se mukavasti maistuukin sille mille pitää. Ja tarjoiluehdotuksena kakkupalan kanssa ihan must juttu olisi yksi oikein hyvä ja suuri jäätelöpallo. Esimerkiksi kermainen vaniljajäätelö on ihanan raikasta täysin tumman, vahvan suklaan rinnalla. Joo, useampi pala on tullut syötyä sillä tavalla :)


Puurokeitin toimii suklaan sulatukseen.

Jäätelö on hyvä idea senkin takia, koska kakkuun ei tule myöskään lisättyä sokeria. Niinpä se on aikamoinen suklaapommi ja tainnuttaa ihan ohuella siivulla pahemmankin suklaannälän. Jos et pidä tummasta suklaasta älä tee tätä. Ja ne jotka tätä tekevät, tehkää kakku valmiiksi hyvissä ajoin, sillä minulla tuli lopulta vähän kiire. Koska pelkäsin, että kakku ei ole edes ehtinyt kokonaan hyytyä, en tullut nostaneeksi sitä tempereoitumaan ja se oli vielä viileää kun kävimme siihen käsiksi. Paljon parempaa kakku oli siinä vaiheessa kun vieraiden lähdettyä siivosin sitä takaisin kylmään.

Koska tämä herkku on niin tiivistä tavaraa, siitä riittää ainakin 20 palaan, kuten ohjekin ennustaa. Jos ruokailijoita ei ole niin monta, tee kakku pienempään vuokaan ja puolita annos. Tai sitten syödään suklaakakkua viikko kyläilyn jälkeen... :)

Tarjoa kakku tumman suklaan ystäville hyvän kahvin kanssa.

luumu-suklaakakku

Suklaakakku santini eli luumuinen suklaavalos (20:lle)

suolatonta voita voiteluun
200g kuivattuja luumuja (mukaan voisi munusta lisätä myös luumuhilloa jos on tai enemmänkin luumuja)
4 rkl Grand Marnier likööriä
1 vaniljatanko pitkittäin halkaistuna
800g hyvin tummaa suklaata (80% kaakaomassaa sanoo ohje, käytin lidlin 81% ja 70% Ecuador levyjä)
8 1/2 dl kuohukermaa
tomusokeria koristeluun


Voitele 6 cm syvä ja 23 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Vuoraa sitten sen seinämät ja pohja leivinpaperilla. säästä 12 kuivaa luumua kakun koristeluun.

Leikkaa loput luumut hienoksi silpuksi ja laita ne kulhoon halkaistun vaniljatangon kanssa ja kaada päälle likööri. (Luumua saa olla taikinassa minusta enemmän kuin ohjeessa. Joko lisää luumuja likööriin tai vaikka luumuhilloa vähän lisäksi... )

Jätä luumut maustumaan ainakin tunniksi ja sekoittele luumuja marinoitumisen aikana. Kun käytät luumut, muista poistaa vaniljatanko.

Voit säästää 50 g suklaasta koristeluun, mutta minusta koristelu nyt ei ole pakollista.

Sulata loppu suklaa vesihauteessa siten, että haudeosa ei kosketa vettä. Puurokattila irroitettavalla puuro-osalla on tähän tosi hyvä, jos sellaisen sattuu omistamaan.

Suklaan sulamiseen mennee n. 15-20 min jonka aikana seosta kannattaa välillä sekoitella. Pohja ei saa koskea vettä. (voit myös sulattaa suklaata mikrossa, mutta en rupea ohjeistamaan sitä, kun minulla ei tällä hetkellä ole mikroa, pieleen menisi arvailut kumminkin)

Kun suklaa on sulanut sen sekaan hämmennetään kerma. Seos saostuu aina kun lisäät siihen kermaa, mutta koko ajan sekoittaen saat kyllä taikinasta tasaista. Lisää myös luumu-likööriseos taikinaan ja sekoita.

Sitten vaan kaadetaan seos vuokaan ja pinta tasoitetaan lastalla niin taiteelliseksi tai tasaiseksi kuin haluaa. Sitten kakku nostetaan peitettynä viileään hyytymään ohjeen mukaan ainakin 6h tai yön yli. Minun kakkuni kyllä hyytyi ulkona nopeammin, mutta ennen tarjoilua se olisi kannattanut nostaa vielä aikaisemmin temperoitumaan.

Kun kakku on hyytynyt, irrota se vuuasta ja koristele.

Jos haluat koristaa kakun suklaaraidoilla, sulata 50g suklaata ja laita se pursottimeen tai pieneen pussiin josta leikkaat kulman pois. Tee kakun päälle siksak-kuvioita suklaalla ja anna kuvoinnin jäähtyä hetken.

Lopuksi koristele luumuilla ja tomusokerilla.

2 kommenttia:

hanna kirjoitti...

Kiintoisan oloinen kakku, pitääkin laittaa muistiin ja kokeilla joskus. Blogissani on sinulle jotakin.

Nelle kirjoitti...

Hanna: tämä kakku on kyllä erilainen. Vähän luulen, että teen tästä jonkun tuunatun version vielä myöhemmin. Yksinkertaisuudessaan tämä on elegantti, mutta siitä saisi kyllä tuunattua rikkaammankin version... ;)

Kiitoksia tunnustuksesta! Sellainen lämmittää aina:)