maanantai 14. marraskuuta 2011

Yksinkertaisuuden ylistys eli paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa

suolapedillä paahdetut punajuuret


Välillä hyvät, yksinkertaiset asiat todella nostavat elämisen laatua. Kysyin eilen iltapäivällä juuri kotiin palanneelta mieheltäni haluaisiko hän illalliseksi mieluummin karitsan jauhelihasta tehtyä munakoisovuokaa vai paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa? Mietin hiljaa mielessäni, että onko liian "tyttömäistä" ehdottaa illalliseksi pelkkiä punajuuria ja vuohenjuustoa, vaikka se ajatuksena olikin minusta herkullinen. Jo kysyessäni ajattelin, että pitäisikö siitä karitsan jauhelihasta sitten pykertää vaikka karpaloilla tuunattuja kotletteja punajuurten pariksi, jotta annos olisi tarpeeksi ruokaisa? Mutta juurikaan miettimättä V sanoi, että punajuuret ja vuohenjuusto kuulostavat tosi hyvältä, tehdään niitä.

punajuuria ja vuohenjuustoaKuumien punajuurien päälle revitään isoja paloja vuohenjuustoa ja valuetetaan runsaasti hunajaa ja öljyä...

Sitä on arjen keskellä niitä hetkiä, kun näkee ihan kristallinkirkkaasti, miksi siitä omasta puolisostaan niin kovin tykkää. Kun V sanoi, että punajuuret ja vuohenjuusto olisivat hyvä, minua vähän hymyilytti; ihan mahtavaa että ajatukset menivät taas niin yksiin. Ja oikeasti, punajuuret ovat vielä niin helppoja tehdäkin. Vuohenjuustosta ja paahdetuista punajuurista tuli kieltämättä ihan älyttömän tyylikäs, herkullinen ja simppeli illallinen todella vähällä vaivalla. Eikä annos missään määrin tarvinnut kotletteja lisäksi. Vielä kun V kaivoi kellarista Matua Valleyn Pinot Noirin palanpainikkeeksi niin edessämme oli ihan loistava kynttilän valolla ryyditetty syksyinen isäinpäiväillallinen todellakin minimivaivalla.

punajuuriVuuan pohjalle laitetaan kerros merisuolaa, johon pestyt punajuuret asetetaan paahtumaan.

Nyt on kotimaisten punajuurien sesonki ja ne ovat ihan ihan parhautta vaan sellaisenaan uunissa suolapedillä paahdettuna. Suola imee punajuurista tihkuvaa nestettä ja tiivistää punajuurten makua. Kun sisältä rubiininpunaisten juuresten päälle pirskottaa vähän hyvää oliiviöljyä, hunajaa, suolaa, tuoretta, tuoksuvaa timjamia ja sitruunan mehua - herkku on valmis.

Uudessa mustassa on muuten parhaillaan menossa juureshaaste - minulta se varmaan jää tällä kertaa väliin, kun pyrin I:n kanssa nyt välttämään kaikkea missä on aikataulu. Mutta käykää ihmeessä kurkkimassa mitä herkkuja muut ovat saaneet aikaan. Ajatus on tosi hyvä koska sesonkeja todella kannattaa hyödyntää ja juureksethan ovat vielä edullista, kotimaista lähiruokaa. Ja kaiken lisäksi niistä saa vaikka mitä herkkuja. Siinäpä niitä hyviä syitä sitten jo olikin juurespussiin tarttumiselle.

Ihanaa ja simppeliä syysmaanantaita kaikille!


lämmin punajuurisalaattiAnnoksen kruunaavat tuore timjami ja paahdetut pähkinät.

Paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa (n. 3:lle)

7-8 pestyä punajuurta
vajaa 0,5 kg merisuolaa
1 pötkö vuohenjuustoa (tai kiekko isommasta vuohenjuustosta jokaiselle ruokailijalle)
pieni kourallinen cachew - pähkinöitä per nenu
tuoretta timjamia
hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
hieman sitruunan mehua
suolaa
mustaa pippuria

(salaatinlehtiä)

Asettele pestyt punajuuret suolapedin päälle. Laita punajuuret uuniin n. 180-200 asteeseen vajaaksi pariksi tunniksi tai kunnes haarukalla testatessa punajuuri on pehmennyt.

Paahda pähkinät kevyesti kuumalla pannulla.

Kuori punajuuret, lohko ne veneiksi ja kasaa keko lautaselle. Revi vuohenjuustoa annoksiin ja valuta koko komeuden päälle hunajaa, oliiviöljyä ja pirskota hieman sitruunanmehua hapoksi. Sitten rouhi päälle mustaa pippuria, ripsauta sormisuolaa ja levitä vielä annoksen päälle kunnolla tuoretta timjamia ja pähkinöitä. Nauti heti.

7 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kiitos reseptistä, oli yksinkertainen ja toimi erittäin hyvin! Punajuuri on hieno juures!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jälleen kerran! Kokeiltu on ja oli aivan loistavaa! Punaviinin kanssa oikea herkku. Meinasi vain malttamattomuus iskeä ja piti ottaa ruuanlaitto ruokaa että malttoi odottaa valmista. :) Terv.Justiina & Kaulin

Nelle kirjoitti...

Katja ja justiina & kaulin: Sanoin V:lle että ihan parasta saada tämmösiä kommentteja, että olette tehneet saman ruuan ja tykänneet :) Tuo suolapedillä paahtaminen oli ainakin itselle ylläri, että miten paljon maukkaampia niistä punajuurista tulee. Mutta joo, tovi siihen menee, jotta alkupala voi tulla tarpeeseen jos nälkäisenä alkaa kokkaamaan näitä ;D

Inez kirjoitti...

Punajuuri on kyllä niin paras juures, ainakin just tällä hetkellä elämää :)

Tämä oli mielettömän hyvää, mutta tosiaan tämä vaatii rauhallista mielenlaatua, mikäli kokki ja yleisö sattuvat olemaan nälkäisiä!

Olettekos kokeillut pannulla hauduttamista punajuurille? Viipaloidut/muuten paloitellut emmeet voi-öljyseokseen, kypsähköjen juuresten päälle Aura Goldia isohkoina köntteinä, hunajaa, yrttejä tai vaikkapa rucolaa, pippuria ja sitten syömään. Valmistusaika abt. puolisen tuntia (tämä on näin hätäisemmälle ihmiselle vähän nopsempi versio :D)
Ja se pannulle jäänyt voi-hunaja-punajuurimehuinen mössö kaavitaan tietty talteen viimeistä pisaraa myöten...

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Tämä on joka kerta yhtä hyvää, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvää, tulee itsekseen. Hummuksen kanssa namia ja kylmän piparjuuridipin kanssa

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, aion kyllä kokeilla. Laitoin linkin Facebookiin muistutukseksi.