lauantai 28. tammikuuta 2012

Sipulikeitto juustokuorrutteella


"Tee niistä sipuleista jotain ruokaa niin paranet.." neuvoi äiti minua kun soittelin flunssaisena kotikotiin. Sipulimaito ei nyt erityisemmin houkutellut joten päädyin sipulikeittoon. Pastanjauhannan blogista löytyi tosi herkun näköinen ja kuuloinen resepti. Ainekset löytyivät jopa kaapista ja päivä oli pelastettu.

Hyvä leipä ja sula juusto tekevät tästä keitosta ihanan lohdullista ja täyteläistä. Niin ja tosiaan, flunssakin on parantunut - melkein ainakin! =)


Sipulikeitto juustokuorrutteella
(kahdelle)

noin puoli kiloa sipulia tai erilaisia sipuleita
muutamia oksia timjamia
laakerinlehti
3 valkosipulinkynttä
6 dl liha-, kana- tai kasvislientä
hyvää oliviiöljyä
n. 2 rkl voita
suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
60-100 g juustoraastetta, port salut, parmesan, cheddar tai gruyère sopivat ihanasti
1 tuore ciabatta tai patonki (Pirkan esipaistettu ciabatta toimi oikein hyvin kun kipeänä ei kummempaa leipää jaksanut lähteä metsästämään)

Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipuli. Laita kattila kuumenemaan, lisää pohjalle (reilusti) oliiviöljyä ja voita. Lisää kattilaan sipuliviipaleet, valkosipuli, timjamin oksat ja laakerinlehti ja kuullota niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Laske lämpöä ja hauduta sipuleita 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Sipuleiden ei ole tarkoitus ruskistua vielä tässä vaiheessa vaan pehmentyä ja kypsyä.


Kun sipulit sitten ovat pehmeitä ja kypsiä, ota kattilan kansi pois, lisää lämpöä ja ruskista sipuleita. Sipuleiden ollessa kullankeltaisia lisää neste ja hauduta keittoa noin 2o minuuttia.

Tarkasta maku, lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kuumenna uuni ja laita grillivastukset päälle. Laita keitto tarjoilukulhoihin ja lisää kunnon pala leipää ja raastettua juustoa kippoihin. Laitoin port salut ja parmesan -juustoja sekaisin kun niitä löytyi jääkaapista. Laita astiat uuniin ja anna niiden olla siellä hetkinen niin, että juusto sulaa ja kuorruttaa keiton sekä leivän. Pinnalle voi vielä lorauttaa jotain hyvää oliiviöljyä, jos haluaa oikein herkutella. Nauti kuumana. Nam.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Sipulikeitto on niitä ruokia, jotka jotenkin ylipaljon palkitsee tekijänsä, eikä sitä voi tehdä liikaa. Aina jää mieli, että olisipa sitä ollut vielä vähän enemmän.

Alan muuten epäillä, että flunssa tarttuu blogien kautta, kohta kaikki lemppariblogistini ovat olleet kipeitä lyhyen ajan kuluessa ja itsekin olin pikaflunssassa vastikään.

Mimmu kirjoitti...

Campasimpukka: Oli kyllä hurjan hyvää ja pakko myöntää, etten ollut aiemmin tehnyt sipulikeittoa itse! =)

Kamala flunssa-aalto liikkeellä kun tuntuu että monet minunkin tutut ovat kipeinä. =/ Hyvä että siellä meni pikaisesti ohi, täällä ei ollut ihan niin onnekasta.

Jonna kirjoitti...

Sipulikeitossa on hämmentävää, miten vähällä saa hyvää.

Sipuliviikon kunniaksi tämän piti olla meilläkin kokeilulistalla, mutta siirtyi hamaan tulevaisuuteen.