sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Luumuinen kesäkurpitsasalaatti

Yhteistyössä Sunsweet

kesäkurpitsa, luumu, feta

Kun törmäsin viime viikolla pitkästä aikaa bloggaajien ruokahaasteeseen, riemastuin tavattomasti. Haasteen aiheena on nimittäin ihana, monipuolinen ja upean keväinen kesäkurpitsa! Tähän minä osallistun, ajattelin heti, etenkin kun V oli juuri kantanut kaupasta pussillisen pieniä hyvännäköisiä kesäkurpitsoja keittiöön.

kesäkurpitsa, belugalinssit

Meillä kesäkurpitsa on paljon käytetty vihannes; se taipuu hienosti nyt vaikka keittoon, uunissa paahdettavaksi, täytettäväksi, vuokiin, grilliin ja vaikkapa lettuihin. Lisäksi kurmitsa on tarjouksessa usein vielä tosi edullistakin.

Tällä hetkellä oma suosikkitapani laittaa kesäkurpitsaa on siivuttaa se ihan ohuiksi siivuiksi vaikka juustohöylällä ja tehdä silpusta salaatti. Tätä me söimme eilen lounaaksi ja siitä tuli niin älyttömän hyvää, että päätimme koko perheen voimalla että tämä on ihan erinomainen haasteruoka.

siivutettu kesäkurpitsa
Vaikka Italialaisissa kesäkurpitsoisa oli sellaisenaan avokadon täyteläisyyttä, kotiloissa täyteläisyyttä voi lisätä itse. 

Idea lähti oikeastaan siitä, kun Italiassa joulun aikaan löysin pieniä ihania kesäkurpitsoita, jotka maistuivat itsessään melkein avokadolle. Tein niistä tämän tyyppistä lisäkesalaattia ihan vaan laittamalla mukaan minttua ja sitruunaa. Nyt tein tästä ruokaisemman; siivutin mukaan avokadoa, keitin vähän beluga - linssejä ja murustelin lopuksi joukkoon vielä paketillisen fetaa. Ja jossain vaiheessa siinä tehdessäni ja maistellessani keksin, että voisin laittaa mukaan myös luumuja.

kuivattu luumu
Sponssatut luumut, tähän käyttää kyllä just niitä mitä kaapista löytyy. 

Minulla oli vielä joulun alta tuotenäytteenä tulleita (ja käyttämättä jääneitä) sunsweetin uutuusluumuja. Uutta niissä on mehukkaampi olomuoto. Nämä minun luumuni olivat kokonaista sorttia, joten pilkoin ne veitsellä. Mutta viikolla sattui silmiini jokin tiedote, että saman sarjan luumuja saa nyt myös valmiiksi pilkottuna. Ihan kiva idea, jos eivät ole sitten hirmuisesti kalliimpia. Yleensä kun meillä ainakin ne luumut tulee pilkottua ja niin ihania kuin nuo mehukkaammat luumut ovatkin, ovat ne sen takia veitsen alla suht hajoavaisia sittapalleroita ;) Mutta makupari luumu-feta-kesäkurpitsa toimii ihan järjettömän hyvin. Eikä se mitenkään haittaa, että se kuivattu hedelmä sulaa suussa... Laitoin noita luumuja salaattiin pienen kourallisen (ehkä viisi?), mutta niitä olisi voinut olla enemmänkin, sillä kaikki tykkäsivät hurjasti niistä pienistä makeista sattumista.

kesäkurpitsasalaatti
Mmm... 

Meillä feta murustettiin salaatin sekaan, milloin se tietysti tarttuu kesäkurpitsoihin. Minusta se on tavallaan ihanaa, sillä samalla feta maustaa kurpitsasiivut, mutta jos tykkää että feta on selkeinä suupaloina, se kannattaa kuutioida veitsellä ja lisätä vasta salaatin päälle. Älkääkä hyvät ihmiset nyt sitten laittako tähän mitään kaameita rasvattomia fetakuutioita suolaliemessä, vaan panostakaa kunnolliseen, täysrasvaiseen lampaan- tai vuohenmaitofetaan. Siinä on sitä herkkyyttä, makua ja suussasulavuutta jota tässä tarvitaan.

Ja vaikka kevään voi jo melkein aistia pidentyneissä iltapäivissä - hyvää alkavaa pakkasviikkoa  kaikille. :)

Luumuinen kesäkurpitsasalaatti (4:lle)

1,5 dl beluga - linssejä (vettä keittämiseen)
2 kesäkurpitsaa
2 avokadoa
1/2 sitruunan kuori ja mehu
hyvää oliiviöljyä
kourallinen mintunlehtä (maun mukaan, saa olla runsaasti)
kourallinen kuivattuja luumuja (maun mukaan, saa olla runsaasti)
kourallinen pekaaneita, paahdettuna esim. pannulla
mustaa pippuria

Kiehauta vesi, lisää huuhdotut belugat ja keitä n. 10 min tai kunnes linssit ovat kypsiä, mutteivät vielä hajoavia. Lisää suolaa veteen kun linssit ovat valmiita, jätä maustumaan hetkeksi.

Pese kesäkurpitsat, halkaise ne ja vuole mandoliinilla, raastinraudan siivuterällä tai juustohöylällä ohuita siivuja. Siivuta ohuelti myös kypsät avokadot ja laita ne kesäkurpitsasiivujen mukaan. Raasta salaatin päälle sitruunan kuorta. Sekoita keskenään sitruunan mehu ja öljy ja kaada salaatin päälle ettei se mustu ja sekoita.

Lopuksi sekoita mukaan valutetut linssit, feta, paahdetut pekaanit, pilkotut luumut ja mintun lehdet. Mausta mustalla pippurilla. Tarjoa sellaisenaan tai hyvän, maltaisen kokojyäväleivän kanssa.

12 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Varmaan maukas ja raikas setti

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Voi, miten herkullisen näköinen salaatti. Meilläkin kesäkurpitsa on kovasti suosittu kasvis monessa muodossa. Sitä myös tuntuu saavan näin talvellakin ihan ok.

Nelle kirjoitti...

Chef Jones: No oli - en tosiaankaan ajatellut että luumut kävisivät tuohon settiin niin hyvin. Mutta niiden pekaaneiden, avokadojen, rapsakoiden kesäkurpitsasiivujen ja fetan kanssa... ihania olivat.

Minna: joo, kesäkurpitsaa saa tosiaan hyvin ja tykkään tehdä sitä erityisesti nyt kun salaatit ovat vielä kovin, kovin aneemisia. Tykkäsin haasteesta, joo :)

Merituuli kirjoitti...

Tosi kivankuuloinen, hyvin Nellemäinen juttu! Olemme yrittäneet syödä enemmän salaatteja, joten tämä voisi olla hyvä juttu juuri nyt!

Nelle kirjoitti...

Merituuli: vieläkö Jukalla on linssi-aversio? ;) Tässäkin voi marinoida nuo linssit keittämisen jälkeen vaikka tuolla samalla minttu-sitruuna-öljyseoksella. Luulen, että myös paistettu pekonisilppu sopii sekaan, jos miesväkeä tarvitsee houkutella ;) Mutta minä tykkäsin siitä juuri näin :)

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

hmmm...luumut ja kesäkurpitsa yhdessä kuulostaa kyllä jotenkin vähän omituiselta...ainakin mulle. muuten kuulostaa hyvälle koko salaattijuttu.

Nelle kirjoitti...

Herkkusuu: tuon salaatin voi tehdä toki ilmankin, mutta minusta jotain jää puuttumaan. Muttei kaikesta tartte tykätä, sanoo mun mummunikin - mulla on yski ystävä joka ei kertakaikkiaan tykkää että suolaiseen ruokaan sekoitetaan makeaa :) Ja jos nyt haluaa, niin nuo luumut voi lisätä viimeiseksi - kokeile yhdellä luumunpalalla ja jos et tykkää, jätä laittamatta. :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Ihan uus kombo mulle. Tulee tehtyä kesäkurpitsaa monta kertaa viikossa, mutten ole koskaan ajatellu luumua sen kanssa - täytyy koittaa!

Tuplaespresso kirjoitti...

Toi on kokonaisuutena niin outo ja omituinen makuyhdistelmä, että sen on pakko olla hyvää...
Menenpä tästä kirjoittamaan ostoslistaa :)

Unknown kirjoitti...

Ite suoraan sanoen rakastan suolaisen ja makean yhdistelmää. Esim makeat viikunat & chorizo,vau!

annemi kirjoitti...

Todella kaunis annos :) tulipa himo kesäkurpitsaan, taitaa olla tosiaan kevät tuloillaan!

Nelle kirjoitti...

Mausteinen manteli: se on yllättävä ja hauska, kesäkurpitsa on kuitenkin vähän hapokas ja luumu makea, mutta hapokas. Ne ovat yllättävän kiva pari :)

Tuplaespersso: toivottavasti onnistui!

Chef Jones: ooh, tuo menee kyllä kokeiluun, kiitos!

annemi: itse ajattelin että annos ei tullut niin kaunis, mutta postasin, koska oli niin hyvää! :) ja joo, kevät <3