perjantai 14. kesäkuuta 2013

Paprikaista polentaa, ahvenia sanomalehdillä ja kesäkurpitsaa mintulla

polenta


Te kaikki muut olette varmaan jo kauan sitten tajunneet maustaa polentaanne ties millä? Ja kyllä, italialaiset Nonnat varmasti pyörivät köökeissään ja kumauttaisivat kauhalla päähän näin kerettiläisistä ajatuksista, mutta siitäkin huolimatta; kokeilkaapa maustaa sitä polentaa miedolla savupaprikajauheella.

polenta, kala, kesäkurpitsa
Paprikainen polenta oli järkyn hyvää raikkaan, minttuisen kesäkurpitsan kanssa ja
kultaotsa-ahven on vaan niiiin aromaattista ja hyvää.... 

Minusta polenta on aina ollut vähän jotenkin hmm... "mautonta" vaikka olenkin maustanut sitä isolla knöölillä voita ja joskus sinihomejuustollakin. Mutta nyt älysin ripauttaa mukaan makeaa savupaprikajauhetta, hieman chilimarinoitujen valkosipulien öljyä ja silputtua ruohosipulia suolan ja pippurin (ja voin, tietysti) lisäksi. Tuli ihan tajuttoman hyvää.

kulta-otsa ahven
Kultsit tabloidilla

V grillasi pari kulta-otsa-ahventa joiden sisään leikattiin runsaasti mökillä rehottavaa ruohosipulia. Kalat tarjottiin rustiikkisesti sanomalehden päältä, jonka olemme huomanneet mökillä toimivaksi niksiksi; leikkuulauta ei ole ihan noesta musta ja kalainen kun herkut on pistelty poskeen, vaan lehden voi kääräistä siististi kasaan.

rosé, kesä 2013
Tommasin rose

Lisäksi tein vielä tämän kesän hittiä, elikkä kesäkurpitsasalaattia sitruunalla ja mintulla ja aikuisten laseihin päätyi sitä jo aiemminkin kehumaani Tommasin Rosé - viiniä.

Herkkua.

Tuunattua polentaa

Valmista polenta pussin ohjeen mukaan esim. kasvis tai kanaliemeen.
n. 4h annokseen meni meillä mausteeksi n.
1/2 tl makeaa savupaprikajauhetta (mild)
nippu ruohosipulia silppuna
reipas 1 rkl chilimarinoitujen valkosipulien marinointiöljyä
mustaa pippuria
n. 40g voita

Sekoita mausteet valmiiseen polentaan ja lisää vettä jos puuro on liian jämäkkää. Tavoitteena on n. perunamuusimainen koostumus.

Tarjoa aromaattisen grillikalan, raikastavan kesäkurpitsasalaatin ja valko- tai rosé - viinin kanssa.


Raikas kesäkurpitsasalaatti

2 kesäkurpitsaa
2-3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1 sitruunan mehu ja 1/2 sitruunan kuori
hyvää oliiviöljyä
(vajaa 1 tl hunajaa)
mustaa pippuria myllystä
suolaa
mintun (ja halutessa myös korianterin ) lehtiä

Halkaise kesäkurpitsat ja siivuta ne ohuiksi lastuiksi vaikka kuorimaveitsellä. Paahda pinjansiemenet ja nakkaa ne kesäkurpitsan joukkoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita keskenään hunaja, sitruunan mehu sekä oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kastike salaatin joukkoon. Lopuksi sekoita mukaan yrtit.

Salaatin voi tarjota heti, mutta se säilyy hyvin myös jääkaapissa sruaavaankin päivään ja pelkästään hyötyy pienestä marinoitumisesta.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla ja polentalla ei ole lämpimimmät välit, mutta tässä sinun tvistillä voisimme tutustua paremmin:)

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: joo, vähän sama homma. Ja polenta kannattaa tehdä just enne tajoilua, koska se jämähtää semmoseksi "kakuksi" tosi nopeasti. Mutta pehmeänä, muusinkorvikkeena ja maustettuna suuhun sopivasti se on ihan voittoisa, nopea lisäke. Niitäkin on oppinut tässä viimeaikoina arvostamaan :)