tiistai 5. marraskuuta 2013

Peruhenkinen kana-quinoavuoka maissilla, appelsiinilla ja aurinkokuivatulla tomaatilla

Maissi paahtuu voissa upeaksi. Aurinkokuivattu tomaatti, kaneli ja appelsiini ovat myös ylemmällä taholla räätälöidyn oloinen makupari.

Viime viikonloppuna minun äitini ja isäni kävivät kylässä. I oli ihan onnesta soikeana - eikä se paljon toisin tainnut olla mummun ja paapankaan laita. Kun kaikki ollaan vielä työelämässä ja välimatkaa on reippaat 400 km aikaa kyläilylle tahtoo olla harvakseltaan.

Peloton pieni mies isojen poikien tuubissa. Ei haittaa vaikka sataa!

Tämän ruuan pistin kasaan sunnuntaina kun koko muu ryhmä meni Oittaalla käymään I:n kanssa kun siellä on se uusi Ää-Pöö - puisto ja I on ihan fani. En suunnitellut tätä juurikaan etukäteen ja ruuan syntytarina meni vähän sillä lailla että muistelin sitä paahdettua Quinoaa joka on hyvää. Sitten tuumasin että no, kanathan voisi marinoida vaikka sillä bataattien kanssa tehdyn sokeriglazen tyyppisellä siirapilla ja muita peruhenkisiä elintarvikkeita joita löysin jääkaapista olivat kesältä unohtunut maissipaketti, aurinkokuivattu tomaatti, punasipuli ja korianteri. Lisäksi nappasin pöydältä vielä pari kesäkurpitsaa ja paahdoin ne uunissa vuuan päälle. Aineita on siis aika paljon, mutta loppujen lopuksi ruoka kasaantuu tosi nätisti kun laittaa ensin kesäkurpitsat paahtumaan ja sen jälkeen alkaa keittää siirappia. Kun siirappihässäkkä on valmis, se kaadetaan kanojen päälle ja sitten aletaan rakentaa vuokaan tulevaa quinoapetiä. Meillä on uusi Scanpanin uunivuoka jota voi suoraan käyttää kaasuliekillä. Se jäi mukaan edelliseltä stokkan keikalta ja I'm in love. Lopuksi kaikki vaan kootaan, paistetaan ja laitetaan tarjolle. 

Yrttisilppua kannattaa olla reippaasti, lisäsin osan jo kesäkurpitsojen sekaan ja loput pintaan koristeeksi.

Tästä tuli ihan älyttömän hyvää ja maistui erinomaisesti vielä eilenkin kun lämmitimme sitä. "V totesikin että ei tullut yhtään semmonen justhan tätä syötiin - fiilis", vaan jollain lailla maut olivat syventyneet ja lämmitettäessä quinoa sai vielä uusia, paahtuneemman voin ja pähkinän aromeita. Suosittelen kokeilemaan ainakin jos tosiaan olet vähän perso sokerille ja voille ruuassa;) 

Ehkä mä vielä opin yhdistämään näitä perulaisia vivahteita kotikokkaukseen - tässä siis tämmöinen kotoisa vuoka ankeaan syyssadepäivään. Hyvää alkanutta viikkoa kaikille - sateesta huolimatta!

Peruhenkinen kana-quinoavuoka (isolle joukolle tai 2 päivän annos n. 5 hengen perheelle)

2 pkt broilerin koipinuijia yht. n. 1600g (tai esim. koipireisiä)

Siirappiin
1 appelsiini (mehu ja kuori)
1,5 dl sokeria
1 dl vettä
50g voita
1 tähtianis
1 kanelitanko
2-3 neilikkaa
n. 1 tl korianterin siemeniä
hippunen suolaa

lisätään myöhemmin

2 punasipulia lohkoina
2 rkl valkoista balsamicoa 

Lisäksi vuokaan:

2 shalottisipulia
1 valkosipulin kynsi
2 maissin tähkää tai 1 pss pakastemaissia 
(chiliä jos haluaa)
iso kimpale voita (varmaan 30 g- reipas 2 rkl)
1 pkt quinoaa (go green meillä)
4 aurinkokuivattua suurta tomaattia
0,5 l kana tai kasvislientä
loraus valkkaria tai kuivaa omenasiideriä
suolaa ja pippuria

Vuuan pinnalle paahdetaan erikseen
2 kesäkurpitsaa siemenet poistettuna ja siivutettuna
tilkka öljyä
1-2 rkl pinjansiemeniä

pinnalle
minttu-korianterisilppua

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise kesäkurpitsat, poista lusikalla siemenet ja siivuta kurpitsa uunipellille. Pirskota päälle öljyä, påinjansiemeneiä ja halutessa hieman appelsiininkuorta raastettuna. Sitten uuniin paahtumaan n. 15-20 min tai kunnes kurpitsassa on kullanruskeita kohtia. Itse käytän tähän pipari-teflonpeltiä.

Kun kurpitsa paahtuu laita kasariin kaikki siirapin aineet ja kiehuta kunnes seos alkaa saostua. Lisää sitten kuorittu ja n. 1 cm levyisiin lohkoihin leikattu punasipuli. Idea on keittää hieman sipulia pehmeämmäksi ja samalla sipuli luovuttaa liemeen happoa; lopputulos on vähän kuin punasipulihillokkeessa. Maista ja lisää hippunen suolaa sekä tarpeen mukaan hieman valkoista balsamicoa ja anna kiehahtaa vielä. Kaada sitten seos kanoille ja jätä tekeytymään siihen kunnes olet valmis vuokapohjan kanssa.

Sitten laita kasariin tai ruskistusta kestävään uunikippoon voita, silputtu shalotti ja valkosipuli. Lisää maissinjyvät jotka voi joko irrottaa tähkästä leikkaamalla tai käyttää valmiiksi irrotettua pussimaissia. Kuullota ja anna maissin saada muutamia kullanvärisiä pilkkuja. Pilko sekaan aurinkokuivattu tomaatti ja voit halutessa lurauttaa hieman aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyäkin purkista mukaan. Lisää loraus valkoviiniä.

Lisää sitten suurin osa quinoaa pannulle säästäen vähän kanojen pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita pohjaa viiassa jotta kaikki maut levittyvät quinoaan ja sammuta liekki. Lado kanat quinoan päälle ja kaada kana- tai kasvislientä vuokaan juuri sen verran että quinoan pinta kostuu, mutta kanat eivät uppoa liemeen. Voit lisätä nestettä myös myöhemmin jos vuoka kuivuu kovasti. Tarvittavan nesteen määrä riippuu käyttämästäsi vuuasta tosi paljon.

Sutikoi kanat vielä siirappiliemellä ja nostele punasipulinpalat kanojen väliin. Rouhi kanoille hieman suolaa myllystä. Minä kaadoin siirappiliemen vaan vuokaan ja ripotin sitten quinoaa kanojen pintaan ikäänkuin kuorrutteeksi. Mutta tuli mieleeni myös, että siirappia voisi säästää vähän sutikointiin paiston puolivaiheella ja lisätä quinoan vasta sitten. No, näinkin onnistui ihan hyvin ja quinoasta tuli tosi aromaattista ja hyvää. 

Paista vuokaa n. 200 asteisessa uunissa 35-45 min tai kunnes quinoa on saanut hieman väriä ja kana kypsää.

Lopuksi laita vuuan päälle paahtunut kesäkurpitsa ja koristele korianteri- minttusilpulla. Jälleen ruokajuomaksi suosittelisin sitä Williamsin inkivääristä olutta tai alkoholittomana vaihtoehtona ihan inkivääriolutta ja jäitä.



Ei kommentteja: