maanantai 15. joulukuuta 2014

Punajuurikanaa ja pastaa eli paras pasta pitkään aikaan!

punajuurikanaa

Se mallasmulta on osoittautunut oivaksi lisukkeeksi vähän sinne ja tänne. Ja jos nyt ei satu olemaan mallasmultaa, luulen että resepti voisi toimia myös joululimpusta tehdyllä korppujauhollakin. Olennaista pastan onnistumiselle on vanha tuttu mustapekkajuusto, viinietikkainen ja sokerinen punajuurten liemi ja laadukas kana.

Ja tästä tuli parasta pastaa pitkään aikaan vaikka ei ehkä uskoisi. Olin tehnyt itsenäisyyspäivän rääppiäisiin sunnuntaille tuoreesta, kuoritusta punajuuresta raastetta jonne olin kaatanut sekaan sen keitinliemen punajuurialkupalastani. Voit toki kiehauttaa vastaavan liemen ja tehdä vaikka puoli annosta mallasmultaa jos haluat kokeilla tätä ohjetta, sillä voitte ensin syödä sitä marinoitua punajuuriraastetta lisukkeena ja loput lätkäistään paistumaan uuniin kanan kanssa.

Kettukana on lajiltaan erilainen kuin perusbroileri. ks. naapurinmaalaiskana.fi

Ekstrana lisäsin mukaan hyvää yrttisuolaa kanojen pintaan, timjamia ja murustelin vuokaan mustapekkatuorejuustoa yhden palan, josta kastike sai kivasti potkua ja pari ulottuvuutta lisää. Ihan erinomainen setti ja luulen, että tämä toimisi myös siitä kaupan valmiista punajuurisoseesta tai rosollikuutiosta, jos et halua tehdä raastetta, koska sotku. Mutta raikkaampi ja särmikkäämpi tulee vastaraastetusta, keittämättömästä punajuuresta. Minä raastoin punajuureni kenwoodin raastinkipolla ja sotku oli minulle epätyypillisesti jopa ihan hallinnassa:)

Punajuurinen kastike oli yksinkertaisesti ihanaa; juusto tuo siihen vähän särmää ja samalla kastike on täyteläistä, makeaa, pipppurista ja se maltainen marinointiliemi tuo siihen kaivattua happoa. Kana haudutetaan ihan luulta putoavaksi ja lopuksi pinta paahdetaan mallasmullan kanssa rapeaksi, ilman kantta.

Kanaksi valitsin niitä kettukanan  marinoimattomia paisteja, jotka ovat minsta ihan loistotuote; liha on maukkaampaa ja mehukkaampaa kuin rintapalassa ja sopivan kokoinen annospala riittää reilun pastakasan kanssa yhdelle pääruuaksi. Hyvä kana ja parempi mieli. Ahneet saattavat tosin haluta kaksi palaa kanaa, sillä tästä tuli oikeasti ihan tappavan hyvää. :)


Hyvää maanantaita kaikille joulutonttujen apulaisille! :)


 Punajuurikanaa ja pastaa (viidelle-kuudelle)

n. 3 isoa punajuurta raasteena + n. 2-3 dl marinointilientä (ohje täällä)

2 sellerinvartta
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli

1 pkt kettukanan rintapaisteja (tai pari pkt koipireisiä/rintapaloja)

timjamia
yrttisuolaa
1 pkt mustapekkajuustoa

pastaa
basilikaa


Kuori ja aasta punajuuret. Lisää niihin 2,5-3 dl marinointilientä.

Laita laakeaan kannelliseen uuninkestävään vuokaan tai kasariin loraus öljyä, lisää pilkottu sellerinvarsi, sipuli ja valkosipulin kynnet, Kuullota hetki ja lisää sitten punajuuri-marinadiseos. Anna kiehahtaa, kuuma seos padassa nopeuttaa kypsymistä. 

Lado päälle kanapalat nahka ylöspäin, ripottele pintaan yrttisuolaa ja riivi timjamia. Murusta mustapekkajuusto kanan väleihin. Peitä kannella ja laita 180 asteiseen uuniin hautumaan n. 40 min tai kunnes kana on kypsää.

Laita pastavesi kiehumaan.

Poista sitten kanasta kansi, ripottele kanapalojen päälle mallasmultaa ja nosta uunin lämpö sinne 225 asteeseen. Tarkista että pötissä on vielä kosteutta, koska en mitannut marinointiliemen määrää on yytä tarkistaa että siellä on vielä vähän nestettä ettei kastike kuiva. Lorauta pataan vettä, marinointilientä  tai valkoviiniä jos vaikuttaa kuivalta. Paahda kanoja vielä ilman kantta n. 15-20 min tai kunnes pinta alkaa plla paahteinen ja vähän ruskettunut.

Kanojen paahtuessa keitä pasta ja muista lisätä pastan keitinliemeen suolaa. Tämän kanssa sopii hyvin jokin iso pasta, mutta myös spaghetti olisi minusta aivan mahdollinen.

Lopuksi lisää keitettyyn ja valutettuun pastaan loraus hyvää oliiviöljyä, ruuan pinnalle kourallinentuoretta basilikaa ja tarjoa pastan kanssa.

Jos haluaa, tämän punajuuripastan kanssa sopii hyvin tummahko olut tai luonteikkaampi pinot noir.


Ei kommentteja: