lauantai 27. joulukuuta 2014

Punajuuripkkelöityjä munia ja mätiä alkupalaksi

pikkelöidyt munat

Vielä eilen meillä oli täysi hulina päällä ja tänään on suorastaan epätodellisen hiljaista:) Olin kutsunut meille koko lähisuvun joulunviettoon ja pyhät kuluivatkin iloisen hälinän ja touhun vallitessa kotosalla.

punajuurella pikkelöidyt munat
Pikkelöityjen munien pitää antaa tekeytyä jääkaapisa kaksi vuorokautta ja ne säilyvät liemessään hyvin pari viikkoa.

Oli suorastaan outoa kun I ei pyörinytkään koko pyhiä helmoissani vaan liittyi kotonamme vilistäneesen laspsikatraaseen täysin saumattomasti, katosi näköpiiristäni ja satunnaisia hali ja pusupuuskia lukuunottamatta en oikeastaan edes nähnyt koko lasta! Isommat ottivat pienen miehen hienosti mukaan eikä riitoja ollut oikeastaan lainkaan. Sen sijaan meillä rakennettiin majoja, pelattiin pelejä sekä riemuittiin lumesta; touhuttiin lumitöissä ja laskettiin mäkeä. Vain pahanat puuttuivat - muuten talossa vilistävän tonttukatraan joulutunnelma vaikutti olevan ihan 100% autenttinen, suomalaisen perhejoulun setti. 

täytetyt munat

Ruuissa mentiin hyvin perinteisillä herkuilla, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta :) Äitini oli tehnyt tietysti valtavasti laatikoita ja urakoinut pikkuleipiä joten minä pääsin hävyttömän vähällä. Toki minäkin jotain pientä tein ja vaikka ajattelin sanoa pari sanaa niiden perinteisten tekemisestäkin, aloitan nyt kuitenkin näillä vähemmän perinteisellä.  Sillä jos käytte tänään kaupassa voisitte halutessanne harkita näiden pikkelöityjen munien tekemistä uudenvuoden alkupalaksi tai osaksi cocktailpalapöytää. Mnä tykkäsin noista munista tosi paljon ja V ylisti niitä myös. Itse asiassa sain niistä kiitosta niin paljon että saatanpa tehdä tänään vielä toisen satsin uutta vuotta varten.

marmoroitu muna
Keitettyjen munien kuori rikotaan kevyesti, jätetään munan päälle ja munat laitetaan jäähtymään pikkelöintiliemeen.

Olen pyöritellyt tätä ohjetta mielessäni jo kauan ja siinä ennen joulua totesin, että nyt tai ei koskaan; pinkki sopii ihan täydellisesti joulun alkupalalle ja punajuuriakin, mistä väri pikkelöintiliemeen tulee, on ostettuna ylimäärin. Minä surautin punajuurimehuni mehulingolla raaoista punajuurista ja hiehautin sen kattilassa & kuorin vaahdon pois. En minä sitä erityisesti redusoinut sen lisäksi, vaikka ohjeessa sanotaankin että mehu olisi tiivistettyä ja ihan hyvä maku ja väri muniin tuli. Jos ei sinulla ole mehulinkoa, mietin että tähän voisi hävikkiherkun nimessä käyttää myös todennäköisesti etikkapunajuurien liemen punajuurimehun tilalla. Maku on tietysti hieman eri, mutta väri saataneen siitäkin ja mausteilla liemestä saa varmasti hyvää. 

täyteyt munat
Mätiä, smetanaa ja punasipulia, hieman sitruunaa ja oliiviyrttiä. Oliiviyrtti on joulunajan löytö, joka on ihana, raikas ja hieman havullekin maistuva oliivintuoksuinen yrtti.

Pikkelöityjen munien ohje on Pitt Cue Co The Cookbookista ja täyte mukaelma perinteisestä mäti-smetanatäytteestä, sillä aattona meillä oli kalapöydässä siianmätiä ja blinejä. Mätiä sitten jäi koska muutakin kalaa oli yllinkyllin ja käytin loput tähän joulupäivänä.  

alkupala, muna. leipä, mäti
Munat voi tarjota sellaisenaan osana alkupaloja tai esimerkiksi karamellisoitujen, paahdettujen juuresten kanssa salaatissa.

Pitt Cuessa ehdotetaan käyttämään munat esimerkiksi täytettyinä; sisälle sopii laitaa aikalailla mitä ikinä tahdotte; munaan tulee pikkelöitäessä hieman makea ja aromaattinen twisti niin että mäti ryyditettynä hienonnetulla punasipulilla ja kirjan ehdous vuohenjuustosta sopinevat hyvin keltuaisen sekaan sekoitettavaksi.

Munan pikkelöintiliemen makuja voinee muokata myös tahtonsa mukaan; kirjassa vinkataan että perusliemen mausteiksi sopivat pippurit, laakerinlehti, fenkolin siemenet, korianterin siemenet, sinapin siemenet, tähtianis, kardemumman siemenkodat (vihreä kardemumma), valkosipuli ja lakritsijuuri. Minä laitoin omaan liemeeni (tein kolmannesannosta ohjeen määrästä) lakritsanjuuren palasen, mustaa pippuria, pari tähtianista, neljä vihreää kardemummaa ja pari teelusikallista fenkolin siemeniä. Jätin kokonaan laittamatta perinteiset laakerinlehdet, sinapinsiemenet ja korianterin koska liemessä oli punajuurimehua ja halusin makuihin keveyttä. Sainkin aikaan mielenkiintoisen yhdistelmän lakritsaisuutta, raikkautta fenkolista ja ehkä itämaisiakin kaikuja tähtianiksesta ja kardemummasta.

Joka tapauksessa ihan erinomisia pieniä makupaloja johon voi käyttää täytteeksi melkein mitä vaan. :)

Punajuuripikkelöityjä munia (1 iso purnukallinen)

12 munaa
Pikkelöntilientä 700 ml (ks. alla)
Punajuurimehua 300 ml (tiivistettyä sanoo kirja, minä kiehautin tuoreen mehun ja kuorin siitä vaahdon pois)

Keitä munia kuusi minuuttia, sammuta lämpö ja poista munat kattilasta. Rullaa munia kevyesti painaen keittiötasoa vasten, jotta saat kuoreen halkeamia. Kuorta ei poisteta, mutta siinä pitää olla murtumia joista pikkelöintiliemi pääsee sisään. Jos haluat selvän mosaiikkipinnan muniin, jätä kuoreen isompiakin palasia.

Laita pikkelöintiliemi ja punajuurmehu suureen kulhoon, lisää munat ja anna jäähtyä liemessä. Laita sitten munat streiloituun purnukkaan ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2 vuorokautta. Munat säilyvät hyvin kaksi vikkoa ja voit syödä ne sellaisenaan tai täyttää ne. 

Pikkelöintiliemi (koko määrästä 2,5 l kolmannes annosta riittää munille ja ylimääräisellä voi marinoida vaikka sillejä)

1,5 l vettä (0,5 dl kolmasosaannokseen)
1 l siideriviinietikkaa (3,3 dl kolmasosaan)
700g hienoa tai demerera sokeria (230g kolmasosaan)
30g merisuolaa (10g kolmasosaan)
mausteita (mausteiksi sopivat esimerkiksi pippurit, laakerinlehti, fenkolin siemenet, korianterin siemenet, sinapin siemenet, tähtianis, kardemumman siemenkodat (vihreä kardemumma), valkosipuli ja lakritsijuuri)

Laita kaikki liemen aineet kattilaan, kiehauta jas ekoita silloin tällöin hiljalleen keittäen kunnes sokeri ja suola on liuennut seokseen.

Valmistele sitten kaikki pikkelöintiä varten tarvitsemasi aineet ja seriloi purkit. Liemi sopii kirjan mukaan erityisen hyvin porkkanoille, sellerille, fenkolille, kukkakaalille, kyssäkaalille, herneille ja chilille. Anna pikkelöityjen vihannesten tekeytyä 3-5 päivää.

Mätitäyte munille (täyte riittää hyvin koko määrällekin munia tai voit käyttää ylijäämän levitteenä leivälle)


1 prk 150g smetanaa
n. 1,5 dl mätiä
n. 0,7 dl punasipulisilppua
1-2 rkl sitruunan mehua
mustaa pippuria
keltuaiset täytettävistä munista (minulla n. 6 munaa)
oliiviyrttiä

Halkaiset munt ja ota keltuainen varovasti pois munasta. Riko keltuainen haarukalla ja sekoita mukaan smetana, mäti ja muut aineet. Tarkista maku ja jos haluat, anna jämähtää etken jääkaapissa.

Pursota sitten isohkolla, pyöreällä tyllalla munien keltuaisten koloihin täytettä. Koristele yrtillä ja tarjoa esimerkiksi kuohuviinin kanssa.


3 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Hienon värisiä, ja tosi kiva idea muutenkin.

Nelle kirjoitti...

Rommirusina: olivat myös tosi hyvän makuisia. :)

Andalusiana kirjoitti...

ihanan värisiä! mun sisäinen Barbie on ihan täpinöissä :-)