sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Äärimmäisen syntisiä polentaranskiksia ja tomaattisoosia


Se oli eräs Jazzintäyteinen, lämpimän ja aurinkoisen päivän ilta Farmors Cafessa viime kesänä kun  jonotimme V:n kanssa ranskiksia Cafen ulkokeittiöllä.

Farmors Cafessa oli tarjolla omalla rosmariinisuolalla maustettuja ranskiksia pikkusyötäväksi illan mittaan. 

Ei sillä, että kumpikaan meistä olisi perunoita enää tarvinnut, mutta omien ranskalaisten perunoiden ja rosmariinisuolan tarjoaminen Jazziltamissa sormisyötäviksi nyt vaan oli minusta ihan loistoidea.

Savujuustolla maustetut polentaranskikset ovat tosi addiktoivia. Setin kruunaa savuisa tomaattinen kastike. 

Ranskisten tekeminen itse on ollut pinnalla jo jonkin aikaa tämän "kotitekoisen roskaruuan" teeman merkeissä. Itse en ole puuhaan ryhtynyt, mutta Farmors Cafén omat, tulikuumat ranskalaiset ja itsetehty rosmariinisuola olivat aivan tajuttoman hyviä. Niinpä olin aika helppo maali Ottolenghin kirjan polentaranskiksille, kun ne silmiini sattuivat.



Idea on simppeli; pikapolennasta ja savuisesta juustosta valetaan polentalevy, jonka annetaan jämähtää ja viilentyä. Sitten levy leikataan pötköiksi, pötköt pyöräytetään vehnäjauhossa ja uppopaistetaan ihanan rapsakkapintaisiksi ja syntisen herkullisiksi pötkylöiksi.


Näitä tekee helposti enemmänkin, mutta tietysti mitä enemmän pötkylöitä on, sitä kauemmin niissä menee paistaa. Mutta tosi simppeliä ja ihan ihanan talvinen vaihtoehto niille ranskiksille.

Meillä syötiin tänään myöhäiseksi lounaaksi noita polentaranskiksia ja tarjosin niiden kanssa itsetehtyä, savuisaa Big Al's KC saucea ja lisukkeeksi piemonten paprikoita.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vaikka bileiden sormisyötäviksi: sisus on ihanan pehmeää ja juustoisaa, pinta rapeaa ja lisukkeeksi voi tehdä monenmoisia dippejä. V sanoi, että näissä on jotain aika meksikolaisen oloista tuoksussa; varmasti siis myös joku raikas, itse tehty salsa tai guacamole menisi näiden kanssa kuin väärä raha. Plenty More - kirjassa Ottolenghi tarjoaa näiden kanssa myös tomaattikastikkeen, jossa tomaatit ensin poltetaan pinnastaan ihan mustaksi. Mutta, hätätilassa ketsuppikin käy! :)

Addiktiivisia pötkylöitä.

Edit 6.12.2015: Huom! Tämän ranskishomman saa näemmä pilalle jos liemeksi käyttää sellaista lientä missä on gelatiinia. Jämähtänyt polenta sulaa tällöin uppopaistossa kun gelatiini muuttuu jälleen nestemäiseksi kuumassa.  Nimim. kokeilinpa tehdä näitä itsenäisyyspäiväviikonloppuna itse tehtyyn savukalkkunaliemeen. Maku oli kohdallaan polennassa, mutta tarjoilumuoto oli lopulta perinteinen puuro. Kannattaa siis pysytellä kasvisliemissä jos mieli tekee ranskiksia!

Savuisat polentaranskikset (n. neljälle)

375 ml kuumaa kasvislientä (tai 2/3 kasvisliemikuutiosta ja vettä)
60g pikapolentaa
20g voita
60g savuisaa juustoa esim. applewood cheddaria (n. 2 dl karkeana raasteena)
1/2 tl suolaa
pippuria
vehnäjauhoa jauhottamiseen
öljyä paistamiseen

Salsaa, ketsuppia tai KC kastiketta tarjoiluun

Laita suorakaiteen muotoisen, pienehkön (n. 20 cm x20 cm ) vuuan pohjalle tuorekelmua.

Kiehauta kasvisliemi ja sekoita polenta kasvisliemeen koko ajan sekoittaen. Keitä hiljaisella tulella 5-7 min tai kunnes polenta saostuu. Sekoita mukaan voi, suola ja raastettu juusto. Mausta pippurilla.

Kaada polenta-juustoseos kelmutettuun vuokaan ja anna jäähtyä täysin jääkaapissa väh. 30 min. Leikkaa pötkylöiksi ja jauhota pötkylät huolellisesti.

Kuumenna pari kupillista öljyä kattilassa n. 160-180 asteeseen ja uppopaista sitten polentapötkylöitä muutama kerrallaan kauniin ruskeiksi. Nosta valumaan talouspaperin päälle.

Paista pienissä erissä jottei öljy jäähdy liikaa kun laitat polentaa öljyyn.

Tarjoa heti hapokkaan kastikkeen kanssa.

2 kommenttia:

Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Polentaranskalaiset... ihan täydellisen näköiset naposteltavat! Tässä ei voi tulla kun nälkä!

Nelle kirjoitti...

Tiina G: Olivat varmaan parasta ikinä syömääni polentaa; paljon, paljon parempaa kuin mitään mitä olen koskaan saanut aikaan grillissä. Ja pysyivät hyvin koossa, vaikka viilenemisaikaa jäi se minimi 30 min. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Kirjassa mainittin että scamorza affumicata - juusto olisi myös ihan erinomaista tähän ja facen puolella Minttu-ystäväiseni ehdotti savuhilmaa. :)